Skip to main content

Αλλαγές υπέρ των κατοίκων του κέντρου στο σύστημα στάθμευσης

H αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης υποσχέθηκε αύξηση των θέσεων στάθμευσης που θα διατίθενται για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης

Αύξηση των θέσεων στάθμευσης οι οποίες θα διατίθενται για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου της πόλης, στο πλαίσιο του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης (thesis), υποσχέθηκε η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Άννα Αγγελίδου.

Σε συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα η κ. Αγγελίδου με κατοίκους και με επαγγελματίες του κέντρου, εξήγησε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη προχωρήσει σε μια πρώτη αποτίμηση του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, μετά τη σχεδόν δίμηνη λειτουργία του και είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγές με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του. Όπως τόνισε, ο πρώτος στόχος που έχει τεθεί είναι να εξοικονομηθούν περισσότερες θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους. Αυτό, όπως ανέφερε, θα προκύψει αφενός με τον επανέλεγχο και την αναθεώρηση των θέσεων οι οποίες έχουν παραχωρηθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την αποκλειστική στάθμευση οχημάτων τα οποία αφορούν φορείς, ξενοδοχεία, τράπεζες αλλά και με ανακατανομή των θέσεων σε ορισμένους δρόμους της πόλης. Ένας από τους δρόμους αυτούς, για παράδειγμα, είναι και η οδός Ιασωνίδου, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο οι θέσεις να αποδοθούν στους μόνιμους κατοίκους.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα στάθμευσης γίνεται πλήρης διαχωρισμός των θέσεων στις οποίες μπορούν να παρκάρουν οι μόνιμοι κάτοικοι -πρόκειται για τις θέσεις με τη μπλε διαγράμμιση- με τις θέσεις που δίδονται στη χρήση των επισκεπτών κάθε περιοχής – αυτές έχουν λευκή διαγράμμιση.

Το αίτημα για αύξηση των θέσεων μονίμων κατοίκων υπέβαλλε στη συνάντηση ο εκπρόσωπος των Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Άκης Λαζάρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι καταστηματαρχών του κέντρου. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Δάρης υπογράμμισε ότι και όσοι διατηρούν τα καταστήματά τους στο κέντρο της πόλης θα πρέπει να διευκολύνονται, ώστε να μπορούν να βρίσκουν μία θέση στάθμευσης χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν το αντίτιμο των 1,70 ευρώ ανά ώρα στάθμευσης, όπως προβλέπεται για τις θέσεις των επισκεπτών.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των κατοίκων ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης κάρτας μόνιμου κατοίκου και σε όσους μένουν εκτός κέντρου, αλλά έχουν ανήμπορους και ηλικιωμένους συγγενείς πρώτου βαθμού οι οποίοι κατοικούν στο κέντρο και έχουν ανάγκη τη φροντίδα τους.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αγγελίδου ανέφερε επίσης ότι ο δήμος εξετάζει και το ενδεχόμενο αύξησης του ανώτατου ορίου στάθμευσης των τεσσάρων ωρών. Αυτή είναι η μέγιστη διάρκεια στάθμευσης για όσους παρκάρουν τα οχήματά τους στις θέσεις των επισκεπτών. Παράλληλα, εξήγησε, ότι δεν μπορεί να αλλάξει η χρέωση των 1.7 ευρώ την ώρα, καθώς αυτό είχε προβλεφθεί στον σχετικό διαγωνισμό πριν από αρκετά χρόνια και δεν δύναται να τροποποιηθεί.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών Νίκος Φωτίου και ο πρόεδρος της πρώτης δημοτικής κοινότητας Πέτρος Δημητρακόπουλος.

«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει σε βελτιώσεις στο σύστημα στάθμευσης με βάση τις παρατηρήσεις των κατοίκων καθώς και από τα στοιχεία τα οποία έχει συγκεντρώσει κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του νέου συστήματος» δήλωσε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αγγελίδου. Προσέθεσε ότι στόχος του δήμου είναι η συνεχής βελτίωση του συστήματος καθώς «κανείς, ούτε οι κάτοικοι, δεν θέλει να επανέλθει το προηγούμενο σύστημα, θέλουν να γίνουν βελτιώσεις στο υπάρχον». «Η σημερινή συνάντηση ήταν ένα θετικό βήμα. Οι εκπρόσωποι του δήμου άκουσαν τα αιτήματά μας, κάποια από αυτά έγιναν ήδη αποδεκτά και συμφωνήσαμε να είμαστε σε συνεχή επαφή ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης» δήλωσε στη Voria.gr ο Άκης Λαζάρου, εκπρόσωπος των κατοίκων του κέντρου.