Skip to main content

Αλλαγές στα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων προαναγγέλλει ο Γιούνκερ

Σύμφωνα με την πρόταση, για κάθε πολίτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφτασε σε χώρα - μέλος της Ε.Ε. θα εκταμιεύονται 2.800 ευρώ

Στην αναπροσαρμογή των κριτηρίων για την κατανομή των κονδυλίων της Ε.Ε. προσανατολίζεται η Κομισιόν, η οποία επιθυμεί να επιβραβεύσει τις χώρες που προσέφεραν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της προσφυγής κρίσης.

«Δεν συμφωνούν όλοι σ’ αυτό, αλλά αυτή τη σύγκρουση είμαι διατεθειμένος να την αντιμετωπίσω» δήλωσε μάλιστα, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας».

«Η πρόταση αυτή πρωτο-παρουσιάστηκε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για το διάστημα 2021-2027 και θα είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η μετανάστευση θα παίξει κάποιο ρόλο στην κατανομή των κονδυλίων» εξήγησε, παράλληλα, ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την πρόταση, για κάθε πολίτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφτασε σε χώρα - μέλος της Ε.Ε. θα  εκταμιεύονται 2.800 ευρώ. Αυτό, ωστόσο, δεν θα ισχύει για όσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα υποδοχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, για τη Γερμανία το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ», δήλωσε παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους.

«Η πρόταση έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να εφαρμοστεί και να γίνει πραγματικότητα» αναφέρεται, επικουρικά, σε σημερινό δημοσίευμα της Deutsche Welle.