Skip to main content

Αλλαγές στα σχολικά γεύματα: Στο σχολείο θα τρώνε οι μαθητές

Οι μαθητές θα μένουν περισσότερη ώρα στο σχολείο για να τρώνε το γεύμα. Προβληματισμός στη σχολική κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Μόλις λίγες εβδομάδες από την έναρξη των σχολικών γευμάτων σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης άρχισαν να καταγράφονται προβλήματα με αφορμή νέα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Το πρόγραμμα, το οποίο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2016 από τη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου, αγκάλιασαν ήδη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Ωστόσο, μια νέα εγκύκλιος κοινοποιήθηκε στους διευθυντές των σχολείων και φέρνει τα πάνω – κάτω στην υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο υπουργός Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, τροποποιούνται οι όροι εφαρμογής και πλέον οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να μένουν περισσότερη ώρα στο σχολείο, προκειμένου να τρώνε το γεύμα εκεί, που τους χορηγείται.

Ουσιαστικά, τα παιδιά(που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα σίτισης) δεν θα αποχωρούν από το σχολείο στις 13.15 αλλά στις 13.45, ώστε να γευματίζουν στο χώρο του σχολείου. Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές που είναι σε Ολοήμερο Πρόγραμμα, λαμβάνουν και τρώνε το γεύμα στο σχολείο.

Μάλιστα, για την εφαρμογή της εγκυκλίου, οι διευθυντές πρέπει να λάβουν από τους γονείς υπεύθυνες δηλώσεις συμμετοχής και παραμονής στο σχολείο πέραν του υποχρεωτικού πρωινού προγράμματος (13.15-13.45) των μαθητών που δεν παρακολουθούν Ολοήμερο Πρόγραμμα.   

Επίσης, οι δάσκαλοι κλήθηκαν να αποφασίσουν τον καθορισμό των αιθουσών που κατά περίπτωση κρίνονται αναγκαίες για τη σίτιση των μαθητών και τους εκπαιδευτικούς που ημερησίως ορίζονται να εποπτεύουν τη διαδικασία της σίτισης. Σημειώνεται ότι από την πρώτη μέρα εφαρμογής του προγράμματος οι μαθητές που δεν μένουν στο Ολοήμερο, έπαιρναν το γεύμα (φαγητό, σαλάτα και ψωμί) στο σπίτι τους για να γευματίσουν.

Οι αλλαγές αυτές που καθορίζει η νέα εγκύκλιος έχουν προκαλέσει προβληματισμό στη σχολική κοινότητα, τόσο στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς όσο και στους γονείς.

«Ήδη, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται η εγκύκλιος στα σχολεία, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες όπου τα παιδιά μεταφέρονται με λεωφορεία και είναι δύσκολο να αλλάξουν τα δρομολόγια. Εκεί μέχρι νεωτέρας δίνεται στο σπίτι προσωρινά», δήλωσε στη Voria.gr ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Χρήστος Γεωργίου, ο οποίος πριν το κλείσιμο των σχολείων επισκέφθηκε σχολεία και παρακολούθησε τις αλλαγές. Όπως σημείωσε, «αρχή των δύο υπουργείων Εργασίας και Παιδείας, είναι ότι πρέπει να τρώγεται το γεύμα στα σχολεία». Εκτίμησε ότι ότι με αυτόν τον τρόπο πλέον πραγματοποιούνται οι παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος.

Ήδη, οι διευθυντές έχουν παραπονεθεί για τις αλλαγές στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς υπάρχει δυσκολία στο να αντιμετωπιστούν κάποια ζητήματα. Συγκεκριμένα, θέτουν ζήτημα ακαταλληλότητας των αιθουσών για σίτιση καθώς και της καθαριότητας τους πριν και μετά το γεύμα.

Για το θέμα έχει διαμαρτυρηθεί με ανακοίνωσή του ήδη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης, ο οποίος επισημαίνει σειρά ζητημάτων που προκύπτουν μετά τη νέα απόφαση του υπουργείου, η οποία, όπως σημειώνουν, «ανατρέπει την αρχική και ένα τόσο καλό μέτρο επιχειρείται να εφαρμοστεί με κακό τρόπο». Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «οι αίθουσες διδασκαλίας είναι τελείως ακατάλληλες για σίτιση και θα γίνονται ακόμα πιο ακατάλληλες για το μάθημα, αφού δεν γίνεται σωστός καθαρισμός».

Ο κ. Γεωργίου αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στα σχολεία ποικίλει, καθώς είναι διαφορετικές οι κτηριακές υποδομές σε κάθε ένα από αυτά, σημειώνοντας πως τα παλιά κτήρια δεν έχουν τέτοιους χώρους.  

«Στα σχολεία που δεν υπάρχουν αίθουσες σίτισης, αξιοποιούνται άλλοι χώροι. Εκεί σιτίζονται τα παιδιά με την επίβλεψη των δασκάλων. Όπου δεν υπάρχει χώρος, χρησιμοποιούνται οι σχολικές αίθουσες», υπογράμμισε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.  Ο κ. Γεωργίου ξεκαθάρισε πως όπου παρουσιαστούν προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με την βοήθεια τόσο της Διεύθυνσης όσο και των εκπαιδευτικών. «Φέτος δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, αλλά από τη νέα χρονιά θα οργανωθούμε καλύτερα», σημείωσε.

Ο Σύλλογος Γονέων πάντως ζητά από τον υπουργό Παιδείας να επαναφέρει την αρχική εγκύκλιο που προέβλεπε τα παιδιά που δε συμμετέχουν στο ολοήμερο να παίρνουν το φαγητό στο σχόλασμά τους  και να γευματίσουν στο σπίτι τους.

Παράλληλα, ζητά από τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας από κοινού με το Δήμο Παύλου Μελά να αντιμετωπίσουν ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής του Σχολείου, καθαριότητας κι υγιεινής, στελέχωσής του με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε από τη νέα σχολική χρονιά να γίνεται το πρόγραμμα ακόμα καλύτερα.