Skip to main content

Σχεδιάζονται αλλαγές σε φορολογικούς συντελεστές και αφορολόγητο

Η κυβέρνηση μελετάει προοδευτικούς συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος ενώ πιθανότατα θα υπάρξει μείωση και το αφορολογήτου.

Με την ορκωμοσία της κυβέρνησης, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έσπευσαν να δώσουν εικόνα των αλλαγών που επεξεργάζονται για τη φορολογία εισοδήματος, με σκοπό τελικό την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας, που θα καλύπτει όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής, με περισσότερα κλιμάκια.

Στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται «εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος και έντονη προοδευτικότητα ώστε να μεταφερθεί το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα προς τα υψηλότερα», επισήμανση που έκαναν και οι Γ. Χουλιαράκης και Ε. Τσακαλώτος.

Η παραπάνω θέση πιθανότατα σημαίνει εξίσωση των φορολογικών συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος, δηλαδή για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια, που σήμερα φορολογούνται με τέσσερις διαφορετικές κλίμακες.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα κλίμακα θα είναι προοδευτική με συντελεστές που θα αρχίζουν από πολύ χαμηλά, ενδεχομένως και από 5% για εισοδήματα άνω του αφορολογήτου ορίου που εξετάζεται να κινηθεί στο όριο της φτώχειας, το οποιίο με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καθορίζεται σε ετήσιο εισόδημα 4.608 ευρώ για τον άγαμο και στα 9.677 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια με παιδιά έως 14 ετών.

Συνεπώς σε ότι αφορά στη φορολογία εισοδήματος τα ζητήματα είναι δύο: Το ύψος του αφορολογήτου και τα κλιμάκια των συντελεστών φορολόγησης.

Μία επιλογή πολύ χαμηλών συντελεστών, οδηγεί σε μια κλίμακα με πολλά κλιμάκια,  σε 8 ή σε 10, κάτι στο οποίο έχουν αντίρρηση οι δανειστές που επιμένουν στην απλοποίηση του συστήματος.

Με τους πολλούς συντελεστές, θεωρείται ότι θα ελαφρυνθούν οι χαμηλές εισοδηματικά τάξεις, με το βάρος να μεταφέρεται στα υψηλότερα εισοδήματα ενώ υπάρχει εκτίμηση ότι ο υψηλότερος συντελεστής φορολόγησης θα φτάσει στο 50%.