Skip to main content

Αλλαγή των ελληνογερμανικών σχέσεων στον τουρισμό

Η αλλαγή του κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις στον τουριστικό τομέα αναδείχθηκε μέσα από τις συναντήσεις που είχε στο Βερολίνο ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδης, με τον Γερμαν
Η αλλαγή του κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις στον τουριστικό τομέα, αναδείχθηκε μέσα από τις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή στο Βερολίνο ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδης, με τον Γερμανό υφυπουργό Τουρισμού, Ernst Burgbacher, τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Klaus Brahmig, και με τους εκπροσώπους του προεδρείου της Γερμανοελληνικής ομάδας φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Κατά τη συνάντηση του κ. Νικητιάδη με τον Γερμανό ομόλογό του συμφωνήθηκε η άμεση εξειδίκευση και υλοποίηση του περιεχομένου της κοινής ανακοίνωσης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, καθώς η ανακοίνωση περιέχει και θέματα τουρισμού. Παράλληλα, ο Έλληνας υφυπουργός ζήτησε να συμπεριληφθούν στην ομάδα εργασίας, που θα συσταθεί για την υλοποίηση της συμφωνίας του παραπάνω ανακοινωθέντος, σειρά θεμάτων για τα οποία η Γερμανία κατέχει την τεχνογνωσία, όπως είναι η κατάρτιση δορυφορικών λογαριασμών, παρατηρητηρίων τουρισμού, καθώς και προτάσεις για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα. Ο κ. Νικητιάδης, μάλιστα, πρότεινε στον Γερμανό ομόλογό του να κηρύξουν από κοινού την έναρξη εργασιών της επιτροπής, που θα υλοποιήσει τη συμφωνία Παπανδρέου-Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε θερμό κλίμα, συζητήθηκαν και οι προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Αναπτυξιακού νόμου, που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αμέσως μετά, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Klaus Brahmig, ο οποίος δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και είναι έτοιμος να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί. Ο κ. Νικητιάδης ζήτησε από τον Γερμανό βουλευτή να μεσολαβήσει στους διοργανωτές μεγάλων τουριστικών εκθέσεων, ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα τιμώμενη χώρα. Κλείνοντας η συνάντηση, αποφασίστηκε να γίνει σύντομα κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Τουρισμού των δύο χωρών στην Αθήνα και ο κ. Brahmig αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση φιλοξενίας, που του απηύθυνε ο Έλληνας υφυπουργός για διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Συνεχίζοντας τις επαφές του για την αντιστροφή του κλίματος, που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδας, ο κ. Νικητιάδης συναντήθηκε με εκπροσώπους του προεδρείου της Γερμανοελληνικής Ομάδας Φιλίας, οι οποίοι εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να διοργανώσουν ημερίδα για τον ελληνικό τουρισμό στη Γερμανία, όπου θα προσκληθούν εκπρόσωποι από τις παραγωγικές τάξεις της χώρας τους. Σημειώνεται ότι τα μέλη της Ομάδας απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Φ. Πετσάλνικο, με την οποία διατυπώνουν τη διάθεσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού προς τους Γερμανούς δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Νικητιάδης ανέλυσε γιατί η Ελλάδα είναι μοναδικός προορισμός και παράλληλα, ανέπτυξε τη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου για την αποζημίωση των τουριστών, οι οποίοι θα καθυστερούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εξαιτίας κινητοποιήσεων, ή άλλων εκτάκτων αναγκών.

Τέλος, ο Έλληνας υφυπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ξεκαθάρισε ότι «δεν πωλείται ούτε σπιθαμή ελληνικής γης» και διευκρίνισε το καθεστώς που διέπει τα ελληνικά νησιά.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές και τις συναντήσεις του στο Βερολίνο, ο κ. Νικητιάδης πραγματοποίησε ομιλία σε ομογενειακή συγκέντρωση με εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να τους ενημερώσει για τις πρόσφατες αλλαγές, που δρομολογεί η κυβέρνηση στα θέματα του Ελληνικού Τουρισμού και την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, που είχε δημιουργηθεί από μερίδα των γερμανικών ΜΜΕ.