Skip to main content

Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών εξετάζει ο Καστανίδης

Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, στα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα, ανακοίνωσε πως θα λάβει πολύ σύντομα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.
Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, στα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα, ανακοίνωσε πως θα λάβει πολύ σύντομα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, διαπιστώνοντας πως ο ελληνικός λαός δέχεται να αντιμετωπίσει τα βάρη της παρούσας οικονομικής κρίσης, πιο εύκολα, εφόσον ικανοποιείται το αίσθημά του για Δικαιοσύνη στο δημόσιο βίο.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, αναγνώρισε πως σε περιόδους έντονης οικονομικής κρίσης, οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αναδείξουν αντίστοιχες πολιτικές στο χώρο της οικονομίας, καθώς προέχει η αποτροπή της οικονομικής καταβύθισης - μπορούν ωστόσο και επιβάλλεται να το πράξουν σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η διαφάνεια και η πρόνοια.

«Όσο ο λαός αντιμετωπίζει δυσβάσταχτες οικονομικές συνθήκες, προκύπτει στο λαό το αίσθημα ότι μια θυσία δικαιώνεται, όταν εγείρεται το αίσθημα της Δικαιοσύνης. Πολλοί πολίτες ζητούν τη Δικαιοσύνη να είναι στοιχείο της συμπεριφοράς όλων μας και απαιτούν να κριθούν απ’ τα αρμόδια δικαστικά όργανα όσοι είναι υπεύθυνοι για την αρνητική πορεία της χώρας», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Είναι προφανές πως καμιά τιμωρία και αναγνώριση ευθύνης δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον σεβασμό των δικονομικών εγγυήσεων και του νομικού μας πολιτισμού. Ο πολιτικός κόσμος, ωστόσο, πρέπει να λάβει υπόψη πως η εγκαθίδρυση αισθήματος δικαιοσύνης ελαφρύνει το βάρος που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός».

«Ορισμένοι σκέφτονται πως βασική πηγή προβλημάτων είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Δεν έχουν εν όλω άδικο, αλλά τα προβλήματα κυρίως ξεκινούν από την ενδοτική στάση προηγούμενων κυβερνήσεων, να μην εφαρμόσουν το νόμο περί ευθύνης υπουργών - και στα περιορισμένα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμά μας να υπάρξουν μεταβολές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει πολύ σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία για αλλαγή του νόμου, μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει το Σύνταγμα. Η ουσιαστική και θεαματική μεταβολή του νόμου, ωστόσο, θα γίνει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και μία για την ψηφιακή υποστήριξη της δικαιοσύνης - μια σειρά από δράσεις εντασσόμενες στο πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης και διοικητικής μεταρρύθμισης, που θα καταλήξουν με την επιλογή αναδόχων στους επόμενους 3-4 μήνες του 2011.

«Στις δύσκολες περιόδους χρειάζεται πολύ μεγάλο πολιτικό θάρρος, πολιτικό σθένος να υπερασπιστείς δύσκολες πολιτικές επιλογές. Θεωρώ πως αυτή η κυβέρνηση έχει επιδείξει το πολιτικό σθένος και την απόλυτη αποφασιστικότητα να σωθεί η χώρα και νομίζω πως όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να κατατείνουμε στον ίδιο στόχο, ο καθένας βέβαια από τη δική του θέση. Γιατί αυτό που τελικά αξίζει είναι η διάσωση της χώρας», κατέληξε ο υπουργός.