Skip to main content

Αλλάζει το μισό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Θεσσαλονίκης

Ποιοι αποχωρούν, ποιοι έχουν προτεραιότητα στη νέα λίστα και τι γίνεται με την ποσόστωση. Συνεδριάζει απόψε η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτοιμη πρόταση προς τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου της Β' Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποχωρούν τέσσερις υποψήφιοι στις εκλογές του προηγούμενου Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει από απόψε η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον επτά από τα 25 μέλη του οργάνου αποχωρούν, ενώ ήδη είναι δεδομένο ότι τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές δε θα βρίσκονται πλέον στο νέο ψηφοδέλτιο.

Πρόκειται για την πρώτη σε σταυρούς προτίμησης, βουλευτίνα, Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, τον Θεόδωρο Ζδούκο (πέμπτος), τη Σοφία Βασιλειάδου (έβδομη) και τον Δημήτρη Καμπούρη (ενδέκατος).

Εκτός από τους τέσσερις του ψηφοδελτίου του Ιανουαρίου όμως στο νέο ψηφοδέλτιο αναμένεται να μην είναι και ο κ. Στρατής Πλωμαρίτης (ήρθε τέταρτος στις 25 Ιανουαρίου) και ο Κώστας Αμπατζάς (όγδοος), οι οποίοι κατέχουν διοικητικές θέσεις και είναι άγνωστο εάν θα τις αφήσουν για να είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Επίσης, μπορεί να υπάρξει κι ακόμη μια αλλαγή, που αφορά στην κ. Δήμητρα Γωγάκου (δέκατη σε σταυρούς), η οποία προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους.

Το ψηφοδέλτιο συνεπώς μπορεί να αλλάξει δραματικά. Ο νυν βουλευτής και δεύτερος σε σταυρούς τον προηγούμενο Ιανουάριο, Σωκράτης Φάμελλος, αναμένεται να είναι πρώτος στη λίστα αυτή τη φορά, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Β' Θεσσαλονίκης, είναι η αποχώρηση των γυναικών υποψηφίων, αφού θα πρέπει να αντικατασταθούν επίσης από γυναίκες για να τηρείται ο όρος της ποσόστωσης.

Η ΝΕ Β' Θεσσαλονίκης θα συνεδριάσει απόψε και μάλιστα υπάρχει ήδη κείμενο απόφασης προς έγκριση, προκειμένου να σταλεί στα κεντρικά του κόμματος.

Κύριο θέμα συζήτησης είναι οι αλλαγές που υφίστανται, όπως διαμορφώθηκε πλέον η κατάσταση, η αντικατάσταση των μελών που αποχωρούν από τη νομαρχιακή και η πρόταση για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου.

Πάντως, τα μέλη της ΝΕ, που παραμένουν στο κόμμα επισήμαναν στη Voria.gr ότι οι απώλειες σε επίπεδο μελών του κόμματος προς τη Λαϊκή Ενότητα στη Β' Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι περιορισμένες, παρά το γεγονός ότι για παράδειγμα η κ. Αμμανατίδου, είναι μονίμως πρώτη σε ψήφους στην περιοχή και πλέον είναι βουλευτής με τη ΛΑΕ.

Όλοι παραδέχονται πως ειδικά στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης (Επανομή κτλ.), από όπου αντλεί μεγάλο μέρος των ψήφων της η κ. Αμμανατίδου, θα υπάρχει πρόβλημα, όπως άλλωστε και στην περιοχή της Μίκρας. Ωστόσο, οι «προεδρικοί» επισήμαναν ότι «το πρόβλημα δε θα είναι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου, αλλά η σύνθεσή του και σε αυτή επικεντρώνονται πλέον όλες οι προσπάθειες».

Πέραν του κ. Φάμελλου, που θεωρείται ότι θα είναι πρώτος στη λίστα ως εν ενεργεία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προτεραιότητα θα έχουν όσοι ήταν στο ψηφοδέλτιο του Ιανουαρίου και παραμένουν υποψήφιοι, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις υπάρχουν προτάσεις και τα πάντα είναι προς συζήτηση.