Skip to main content

Άλλη μια αποτυχημένη συνάντηση μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ

Το πρόβλημα με τα Σκόπια είναι ο «αλυτρωτισμός» τους, με όλα όσα συνεπάγεται, και δυστυχώς, αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Αναμενόμενη η αδυναμία να προχωρήσει το ζήτημα της επίλυσης της διαφοράς μας με τα Σκόπια, το οποίο κακώς αποκαλούν κάποιοι "ονοματολογικό", περιορίζοντας την έκτασή του μόνον στην εξεύρεση ονομασίας. Αυτό που θέλουν δηλαδή οι Σκοπιανοί.

Το πρόβλημα με τα Σκόπια είναι ο "αλυτρωτισμός" τους, με όλα όσα συνεπάγεται, και δυστυχώς, αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα του ελληνικού ΥΠΕΞ, δεδομένου ότι όσα και αν αλλάξουν, και μείνει ως παράγωγο ο όρος Μακεδονία, ο αλυτρωτισμός παραμένει. Όλα τα άλλα, είναι προς δικαιολογία της ανεξήγητης επισήμως, αλλά υποπτευόμενης, βιασύνης να κλείσει ένα ζήτημα εις βάρος μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι κάποτε θα ζητηθούν εξηγήσεις, για τα κίνητρα.

Εχθές, ανακοινώθηκε απλώς, ότι θα υπάρξει συνέχεια συνομιλιών με ΠΓΔΜ προσεχώς. Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, οι οποίες διήρκησαν περισσότερο από 3,5 ώρες μετά γεύματος εργασίας, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Δηλώσεις έκανε μόνον ο Μάθιου Νίμιτς, ο όποιος ανέφερε ότι «οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα αφιερωμένες στην εξεύρεση λύσης και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες».

Είναι απορίας άξιον, τι κατάληξη αναμένεται να έχουν αυτές οι συνομιλίες, όταν έχουν τεθεί κόκκινες γραμμές από πλευράς Σκοπιανών, η μη αλλαγή του Συντάγματός τους, και η διατήρηση του μακεδονισμού σε εθνικότητα κα γλώσσα. Καμία υποχώρηση, επομένως. Όμως, εκφράζουν αισιοδοξία. Θέλω να πιστεύω, πως δεν θα "τεμαχιστεί" το όλο θέμα, και συμφωνήσουμε μόνον στο όνομα, αρκούμενοι σε υπόσχεση ότι θα δεσμευθούν να συζητήσουν τα άλλα.

Ελπίζω να γνωρίζει όποιος αποδεχθεί τέτοια συμφωνία, ότι καμιά υπόσχεση δεν θα τηρηθεί, αφού κανείς δεν θα επιβάλλει ποινές στη μη τήρησή της. Καμιά υπόσχεση δεν τήρησαν οι Τούρκοι. Όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ έκαναν λόγο για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Οι Τούρκοι τα έγραψαν στα παλαιά τους υποδήματα. Υπέστησαν μήπως κάποια κύρωση;

Το ίδιο θα συμβεί και με τους Σκοπιανούς, με δεδομένη την πρεμούρα της Δύσης να τους εντάξει στους θεσμούς της προκειμένου να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας. Είπε προχθές ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να είναι περισσότερο ανοικτή για να δεχθεί νέα μέλη από τα δυτικά Βαλκάνια προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου [;] στην περιοχή, δήλωσε, κινδυνολογώντας δίκην Έλληνα παλαιοκομματικού: «Δεν θέλω να δω τον πόλεμο να επιστρέφει στα Βαλκάνια, άρα χρειάζεται να κάνουμε ένα άνοιγμα προς αυτά», δήλωσε.

Μεταφέρω ένα απόσπασμα από άρθρο του έγκυρου δημοσιογράφου Θανάση Μαυρίδη, στο liberal.gr: «Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η υπόθεση του ονόματος είναι απαίτηση των Αμερικανών. Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι οι Γερμανοί έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα Σκόπια σε αυτή τη φάση απ' ό,τι οι Αμερικάνοι. Ίσως επειδή πιστεύουν ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη πέρα από αυτή που έχουν στο μυαλό τους θα έχει ολέθριες συνέπειες για τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή. Ίσως να είναι και κάτι άλλο που μας διαφεύγει.

» Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο οι Αμερικανοί. Το πιο πιθανό είναι να ενδιαφέρονται για άλλα οι Γερμανοί και για άλλα οι Αμερικανοί. Οι Γερμανοί να βρίσκονται πιο κοντά στην ικανοποίηση των Βουλγάρων που είναι κολλημένοι με την Μακεδονία από την εποχή του Παύλου Μελά και οι Αμερικανοί με τους Αλβανούς που δεν θέλουν να ακούν για Μακεδονία, αφού θεωρούν ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που θεωρούν οι Βούλγαροι συμπατριώτες τους στην FYROM. Με άλλα λόγια και πάλι τους Γερμανούς έχουμε απέναντι...»

Οι Έλληνες, βρέθηκαν πολλές φορές απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, και έναντι των Γερμανών πάρα πολλές φορές. Προτίμησαν όμως να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, αποβάλλοντας οι ηγέτες τους προσωπικά κίνητρα και εύνοιες των ισχυρών. Αλίμονο, αν υποκύψουμε τώρα στον Σόρος.