Skip to main content

Άλμα καθαρών κερδών 83,4% για τον ΟΤΕ το α' εξάμηνο

Το β' τρίμηνο τα καθαρά κέρδη για τον ΟΤΕ διαμορφώθηκαν σε 33,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Ενισχυμένα καθαρά κέρδη κατά 83,4% κατέγραψε ο ΟΤΕ το α' εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος.

Το β' τρίμηνο τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 33,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, καθώς τα καθαρά κέρδη του προηγούμενου έτους είχαν επιβαρυνθεί από τις δαπάνες των προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης.

Σε επίπεδο εξαμήνου τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 67,5 εκατ. ευρώ έναντι 36,8 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2015.

Παράλληλα ισχυρή ήταν η κερδοφορία EBITDA στη σταθερή Ελλάδας, αυξημένη πάνω από 12%, με περιθώριο EBITDA αυξημένο κατά 300 μονάδες βάσης. Επίσης οι προσαρμοσμένες Ελεύθερες Ταμειακές Ροές διαμορφώθηκαν στα 125 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 18,1% σε ετήσια βάση, ενώ ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 736 εκατ. ή 0,6 φορές το EBITDA.

Όπως αναφέρει ο ΟΤΕ στη σχετική ανακοίνωσή του, συνεχίζεται η ανάκαμψη στην Ελλάδα χάρη στις υπηρεσίες δεδομένων, ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης. Ειδικότερα το β΄ τρίμηνο του έτους σημειώθηκε σημαντική αύξηση πάνω από 4% στα έσοδα σταθερής Ελλάδας, και ανθεκτικά έσοδα Ομίλου, αυξημένα κατά 0,1%

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, οι τάσεις που διαμόρφωσαν τις επιδόσεις του ΟΤΕ το πρώτο μισό του χρόνου αναμένεται να συνεχιστούν και το υπόλοιπο του 2016. Στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα μέσα που διαθέτει, ο ΟΤΕ  επιδιώκει να περιορίσει την επίδραση από τις σταθερά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τον έντονο ανταγωνισμό και τις πιέσεις στην αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Η επιπρόσθετη φορολόγηση, που εφαρμόστηκε πρόσφατα στις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία, ιδίως ο φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση που επιβλήθηκε τον Ιούνιο στην Ελλάδα, καθώς και οι επιπλέον προβλεπόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις, αναμένεται να επηρεάσουν τη ζήτηση.

Στις διεθνείς δραστηριότητες, αναμένεται ότι ο ανταγωνισμός στη Ρουμανία θα παραμείνει ιδιαίτερα έντονος και λαμβάνονται μέτρα για την ανάσχεση της μείωσης εσόδων και κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα, με έμφαση στην τεχνολογία, την εμπορική στρατηγική, τον περιορισμό του κόστους και τις επενδύσεις σε δίκτυα.

Οι συνολικές επενδύσεις του ΟΤΕ αναμένεται και το 2016 να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 0,55 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του κόστους για την απόκτηση φάσματος. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές (εξαιρουμένων των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης, των έκτακτων εξόδων και των πληρωμών για άδειες φάσματος) για το 2016 αναμένεται να ανέλθουν σε 0,5 δισ. ευρώ περίπου.