Skip to main content

Αλωνίζει η Τουρκία στα Βαλκάνια, η Ελλάδα παραμένει αδρανής

Η Ελλάδα αδιαφορεί για την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων στην Βαλκανική, χωρίς δυστυχώς να αξιοποιεί την παρουσία τους εκεί.

Δημοσιεύει η Voria.gr την είδηση ότι η ΤΙΚΑ, η τουρκική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου, και κυρίως στη Βαλκανική, πρόσφερε ένα μικρό ποσόν για τις φυλακές των Σκοπίων, ποσόν όμως που αφενός για τους Σκοπιανούς είναι σημαντικό, αφετέρου δίδεται μεγάλη δημοσιότητα στην πράξη της «φίλης χώρας που στέκεται πάντα στο πλευρό της "Μακεδονίας"», όπως ειπώθηκε κατά την τελετή.

Και τέτοιου είδους ενέργειες γίνονται σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια, ακόμη και στην «φίλη» μας Σερβία, ο Πρόεδρος της οποίας ήταν εκ των πρώτων που συνεχάρησαν τον Ερντογάν για τη νίκη του.

Σε τέτοιες περιπτώσεις μόνον θλιβερές σκέψεις μπορεί να κάνει κάποιος όταν φέρνει στο μυαλό του τις διαβεβαιώσεις του Σημίτη, πρωθυπουργού της προηγούμενης δεκαετίας, ότι η Ελλάδα θα διεισδύσει στα Βαλκάνια και ότι είμαστε η ατμομηχανή της περιοχής. Και μη πει κάποιος ότι βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση, επειδή και την εποχή των παχιών αγελάδων, δεν υπήρχε καμιά κυβερνητική τακτική για την περίφημη διείσδυση.

Εμείς, όχι μόνο δεν διεισδύσαμε, αλλά και όσες σοβαρές επιχειρήσεις μετακόμισαν εκεί, κατέστησαν όμηροι των βαλκανικών κυβερνήσεων. Σε αντίθεση μ’ εμάς οι Τούρκοι δούλεψαν, συνδυάζοντας το επιχειρηματικό με το κρατικό συμφέρον.

Στη Μολδαβία φερ’ ειπείν, άνοιξαν επιχειρήσεις και προσλαμβάνουν μόνον Γκαγκαούζους (που αμφιβάλλω αν όλοι στο ελληνικό ΥΠΕΞ, γνωρίζουν τι είναι αυτοί), πείθοντάς τους με το οικονομικό αντάλλαγμα της πρόσληψης, ότι ναι μεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά μιλούν τουρκικά, ως εκ τούτου δεν είναι ελληνικής καταγωγής.

Το ίδιο πράττει και η τουρκική Τράπεζα στη Θράκη, έχοντας υπαλλήλους μόνον μουσουλμάνους, της έγκρισης του τουρκικού Προξενείου. Οι ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις στα Σκόπια, σπάνια ή και καθόλου έχουν ελληνικής καταγωγής υπαλλήλους, προκειμένου να επιδείξουν καλή διαγωγή στην κυβέρνηση του κράτους, με την σαφώς ανθελληνική πολιτική του. Αυτοί ήμαστε!

Σε παλαιότερο ρεπορτάζ των «Southeast European Times» αναφέρεται ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις κατάφεραν να διεισδύσουν στις βαλκανικές αγορές. Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο εμφανές αυτό, όσο στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, όπου οι επενδύσεις σε τράπεζες, αεροδρόμια, σχολεία και σε οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης των χωρών αυτών αποφέρουν αμοιβαία οφέλη.

Την τελευταία δεκαετία, ο Οργανισμός του Κοσσυφοπεδίου για την Προώθηση Ξένων Επενδύσεων (APIK) κατέγραψε 405 τουρκικές εταιρείες και 2.339 εργαζόμενους στον κατασκευαστικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό τομέα, καθώς και στους τομείς υγειονομικής περίθαλψης, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών και εμπορικών συναλλαγών. Μεταξύ των εταιριών αυτών είναι η Bechtel Enka, ο αερομεταφορέας Limak Group και οι τράπεζες TEB (Paribas) και BKT.

Ο π. πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Σεϊντίου, είχε χαρακτηρίσει τις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου και Τουρκίας ως «εξαιρετικά πολύτιμες σχέσεις», οι οποίες μεταφράζονται σε ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς, σε συνδυασμό με θρησκευτικές και πολιτιστικές συνάφειες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πέντε αιώνων Οθωμανικής κυριαρχίας.

Ο σημερινός Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ως πρωθυπουργός, είχε δηλώσει τότε αυτά που δηλώνει και τώρα. Ότι «το Κοσσυφοπέδιο θεωρεί την Τουρκία στρατηγικό εταίρο και χαιρετίζει τη συμβολή της στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια». Οι Τούρκοι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χ. Θάτσι.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Αλβανία, όπου δραστηριοποιούνται οι τουρκικές επιχειρήσεις στον τραπεζικό και κατασκευαστικό τομέα, καθώς και στους τομείς τουρισμού, υγειονομικής περίθαλψης, τηλεπικοινωνιών, εμπορίου και μεταφορών. Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο εμπόριο και τις μεταφορές και ακολουθούσε η μεταποίηση και ο κατασκευαστικός τομέας.

Μη φανταστεί κάποιος ότι εκρέει τεράστια ποσά η Τουρκία. Οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία ανήλθαν στα 260 εκατ. ευρώ το 2010. Ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία -ο τουρκικός όμιλος εταιρειών Calik Holding- έχει επενδύσει σχεδόν 340 εκατ. ευρώ στις αλβανικές υποδομές και τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με τον Ορχάν Κοσκούν, πρόεδρο του ομίλου Calik για την νότιο Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Η διαφορά με την Ελλάδα, είναι ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες ενεργούν κατ’ εντολήν της ΜΙΤ. Εκτός από τα δικά τους συμφέροντα υπηρετούν και αυτά της πατρίδας τους. Σε αντίθεση, η Ελλάδα αδιαφορεί για την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων στην Βαλκανική, χωρίς να αξιοποιεί την παρουσία τους εκεί [Προ ετών, ο τότε ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος, είχε καλέσει τους Έλληνες επιχειρηματίες της Βουλγαρίας για συζήτηση στην Πρεσβεία μας στην Σόφια. Τους δέχθηκε σε έναν διάδρομο, και μου μετέφεραν την εικόνα, ότι αισθάνονταν σα να ήσαν σε ράντσα επί διαδρόμου ελληνικού νοσοκομείου].