Skip to main content

Αλουμύλ: Διπλασιασμός των εξαγωγών σε ΗΠΑ και αύξηση 300% στην Ινδία

Η αγορά του Αραβικού Κόλπου είναι η σημαντικότερη για τον ελληνικό βιομηχανικό όμιλο. Αναδιάρθρωση του δανεισμού με ένα κοινοπρακτικό δάνειο .

Κατακόρυφη αύξηση πωλήσεων στις αγορές της Ινδίας και της Αμερικής,  καταγράφει η ΑΛΟΥΜΥΛ στα επώνυμα αρχιτεκτονικά συστήματα, αύξηση που ποσοστιαία ανέρχεται σε 300% και 100% αντίστοιχα, ενώ πρώτη σε μεγέθη αγορά για τον Όμιλο, εξακολουθεί να είναι η περιοχή του Αραβικού Κόλπου.

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ομίλου ΑΛΟΥΜΥΛ κ. Γιώργος Μυλωνάς, οι πωλήσεις εντός του 2017, όπως άλλωστε παρουσιάζεται και στην οικονομική έκθεση εξαμήνου τρέχοντος έτους, αυξάνονται με κατά πολύ ταχύτερους ρυθμούς στη διεθνή αγορά από ό,τι στην Ελλάδα, με τις χώρες εκτός Δυτικής Ευρώπης να απορροφούν αρχιτεκτονικά προφίλ και συστήματα, κυρίως για υψηλών απαιτήσεων εμπορικά και επιχειρηματικά κτηριακά συγκροτήματα.

Για τον Όμιλο, έχει ανοίξει η αγορά του Ιρακινού Κουρδιστάν ενώ ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται προσεγγίσεις για επιχειρηματικές συνεργασίες, προκειμένου να αρχίσει η ανοικοδόμηση σε περιοχές της Συρίας, όπου θεωρείται ότι έχουν λήξει οι πολεμικές επιχειρήσεις.

«Εξετάζουμε την αναδιοργάνωση της θυγατρικής μας στη Ρωσία αλλά μέχρι του παρόντος ο Όμιλος έχει ισχυρότερη παρουσία στις Ασιατικές Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, όπως σε Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν. Στον παγκόσμιο χάρτη, οι πωλήσεις της ΑΛΟΥΜΥΛ ανεβαίνουν επίσης πολύ στην Κένυα από την οποία, μέσω της θυγατρικής μας, οργανώνεται το δίκτυό μας και στην Αιθιοπία. Ευρύτερα στην Αφρική, η αγορά εμφανίζεται αδύναμη από πλευράς ζήτησης στα δυτικά και νότια της Ηπείρου», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς.

Το 2017, λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη διεθνή αγορά, καταγράφεται μεγάλη και συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων στην Τουρκία, την οποία πλέον βλέπουν πολύ επιφυλακτικά οι δυτικές εταιρείες, ενώ κάμφθηκαν και οι πωλήσεις στην Αίγυπτο εξ’ αιτίας της μεγάλης υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας τον Νοέμβριο του 2016.

"Κλειστή" η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά 

Κάνοντας μία ανασκόπηση της ευρωπαϊκής αγοράς και σύγκρισή της με την αμερικανική ή τις αγορές ασιατικών χωρών, ο πρόεδρος της ΑΛΟΥΜΥΛ υποστηρίζει ότι η Ενιαία Αγορά της Ε.Ε. δεν έχει μέχρι σήμερα ξεπεράσει την νοοτροπία προστατευτισμού που υπάρχει σε χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, «όπου επινοούν άπειρους τρόπους για να περιορίσουν τις πωλήσεις επώνυμων ευρωπαϊκών προϊόντων, είναι πιο εύκολο να κάνεις εξαγωγές στις ΗΠΑ, παρά να πουλήσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που ο ανταγωνισμός στα αρχιτεκτονικά προφίλ είναι τεράστιος και τα περιθώρια κέρδους πολύ μικρά, με αποτέλεσμα στη δυτική Ευρώπη να κερδίζουν θέση οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, κάτι που γενικότερα δεν βρίσκεται στον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΑΛΟΥΜΥΛ.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2017 ο πρόεδρος του Ομίλου δήλωσε ότι οι επιδόσεις από πλευράς αποτελεσμάτων ήταν καλύτερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο παρότι καταγράφηκαν ζημίες 935.000 ευρώ, στα προ κέρδη αποτελέσματα, έναντι θετικού αποτελέσματος 224.000 το 2016 και αυτό επειδή, για πρώτη φορά και κατόπιν υποδείξεων του ΕSM,  αποτιμήθηκαν με διαφορετικό τρόπο τα αποθέματα εξωτερικού. Εξ’ αιτίας του λόγου αυτού κυρίως, τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν κατά περίπου 1,6 εκατ ευρώ.

Ο κ. Μυλωνάς σχολίασε και το άλλο σημαντικό ζήτημα που σχολιάζουν και οι ορκωτοί ελεγκτές στην έκθεσή του, αυτό της αναδιάρθρωσης των δανείων της ΑΛΟΥΜΥΛ που συμποσούνται σε 154 εκατ ευρώ και είναι μεγαλύτερα των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. τα ομολογιακά που εκπνέουν απεικονίζονται στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) .

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, τις τέσσερις ελληνικές συστημικές και την Παρευξείνια, προκειμένου όλα τα δάνειά μας, ομολογιακό και άλλα, να αναδιαρθρωθούν σε ένα κοινοπρακτικό επταετούς διάρκειας. Ο Όμιλος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας για τη χρηματοδότηση της δραστηριότητάς του και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται προκειμένου να καταλήξουμε στο ύψος των επιτοκίων και να τακτοποιηθούν οι εγγυήσεις που ζητούνται από τις εταιρείες του εξωτερικού».

Σημειώνεται ότι στο εξάμηνο 2017 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 105,7 εκατ ευρώ, αυξημένες κατά 6,11% έναντι εξαμήνου 2016. Η πρόβλεψη δίνει ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο σύνολο της φετινής χρονιάς.