Skip to main content

Αλουμύλ: Οι τράπεζες κρατάνε τα χαρτιά για το μέλλον του Ομίλου

Πέντε τα μεγάλα funds που ενδιαφέρονται για την Αλουμύλ και θέτουν ως όρο το βαρύ κούρεμα των δανείων. Συζητήσεις και με μεγάλο παραγωγό αλουμινίου.

Πέντε funds, έχουν δώσει μη δεσμευτικές προτάσεις στις πιστώτριες Τράπεζες της Αλουμύλ, με τις οποίες εκκρεμεί η αναδιάρθρωση των δανείων του βιομηχανικού ομίλου, που σε ομολογιακό δανεισμό είναι περί τα 158 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τα πολύ μεγάλα αμερικανικά funds, Οaktree Capital Management, Atlas Capital Group, Avenue Capital Group, τo Μ&G που έχει έδρα στο Λονδίνο και ανήκει στον όμιλο Prudential και, το ADM Capital, με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, branch στη Σιγκαπούρη και γραφεία της ADM Capital Europe στο Λονδίνο.

Παράλληλα, όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Αλουμύλ, με «τεράστιο παραγωγό, που δεν είναι απλώς διελαστής και ο οποίος ενδιαφέρεται για συνέργιες στα  αρχιτεκτονικά συστήματα, εκτός Ελλάδος αλλά και εκτός Ευρώπης».

Η ελληνική βιομηχανία που στον κλάδο διεθνώς διακρίνεται για τα αρχιτεκτονικά της προφίλ, συζητάει με περισσότερους του ενός πολύ μεγάλους παραγωγούς και, με τον ανωτέρω που δεν κατονομάστηκε και ο οποίος έχει πολλαπλάσια παραγωγική δυναμική της Αλουμύλ, βρίσκεται σε επαφές τον τελευταίο χρόνο.

Η εισηγμένη είχε ορίσει τη σύγκληση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης για σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει διαθέσιμα όλα τα στοιχεία και να παρουσιάσει τη θετική πορεία του Ομίλου στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2018, κάτι που δεν μπορεί ακόμη να πράξει γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι καταστάσεις κάποιων θυγατρικών του εξωτερικού.

Ωστόσο, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, η διοίκηση του Ομίλου, εκτός από την ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τις Τράπεζες, τα επενδυτικά κεφάλαια και τον πιθανό στρατηγικό εταίρο στη διεθνή αγορά, κατέθεσε στους μετόχους και τις εξής εκτιμήσεις: 1) O ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2018 θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ, έναντι 226,2 εκατ. το 2017 και 202 εκατ. το 2016 και…170 εκατ. ευρώ το 2014. 2) Είναι βέβαιο ότι η μητρική, στην Ελλάδα, μετά από οκτώ χρόνια ζημιών, εμφανίζει στο εξάμηνο 2018 καθαρά κέρδη. 3) Τα ΕΒΙΤDA του ομίλου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 25 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντας θετικά τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Στη συνέλευση αναφέρθηκαν οι επωνυμίες των ενδιαφερόμενων μεγάλων funds, που διαχειρίζονται δεκάδες δις. δολαρίων και είναι διατεθειμένα να ρίξουν πολλά χρήματα στη βιομηχανία, υπό τον όρο ότι οι πιστώτριες Τράπεζες θα προχωρήσουν σε δραστικό κούρεμα των δανείων της Αλουμύλ, ενδεχομένως σε ποσοστό πολύ άνω του 50%. Η είσοδος fund θα συνεπάγεται μείωση του ποσοστού που ελέγχει η οικογένεια Μυλωνά στην Αλουμύλ (σήμερα κοντά στο 70%) και ενδεχόμενη έξοδό της από το Χρηματιστήριο.

 Στο σημείο του κουρέματος των δανείων, φαίνεται πως έχουν σκαλώσει οι συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν όταν τα funds, με τα πρόσθετα στοιχεία που αντλούν από την εταιρεία, ως τα μέσα Νοεμβρίου καταθέσουν τις οριστικές τους προτάσεις.  Στο μεταξύ, η ΕΥ που διενεργεί ΙΒR (independent business report) μετά από απαίτηση των πιστωτριών Τραπεζών, εκτός από την αναλυτική επισκόπηση μητρικής και θυγατρικών θα παραδώσει και τις εκτιμήσεις της, για τις δυνατότητες του Ομίλου να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, σε βάθος πενταετίας.

Η οριστική απόφαση από πλευράς των Τραπεζών, στο αίτημα για αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, εκτιμάται ότι θα ληφθεί ως το τέλος του 2018.

Η Αλουμύλ που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες Τράπεζες από το 2016, για συνολική αναδιάρθρωση του δανεισμού της και μάλιστα με μακροπρόθεσμο ομολογιακό, επιθυμεί να τελειώσει η εκκρεμότητα που υπάρχει από το τέλος του 2017, από όταν δηλαδή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα τα ομολογιακά της δάνεια. Τα δάνεια αυτά (σ.σ. το μεγάλο κοινοπρακτικό έχει ανεξόφλητο κεφάλαιο 111 εκατ.) απεικονίζονται στις πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις σαν βραχυπρόθεσμος δανεισμός, οι Τράπεζες δίνουν ανά τρίμηνο παρατάσεις με waiver και η εταιρεία, όπως τονίσθηκε, καταβάλλει τους τόκους αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει νέα ρύθμιση στα ανεξόφλητα κεφάλαια.  Όσο εκκρεμεί η συμφωνία σε νέα ρύθμιση, υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον εταιρείας και ομίλου, όπως άλλωστε έχουν επισημάνει στην έκθεσή τους οι ορκωτοί λογιστές- ελεγκτές.

Η Αλουμύλ, όπως τονίστηκε κατά τη συνέλευση των μετόχων, θέλει να κλείσει το θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων, για να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας που είναι αρνητικό για τον όμιλο, ο οποίος έχει πετύχει μεγάλη ανάπτυξη στη διεθνή αγορά, εξάγοντας πλέον του 87%  της παραγωγής του.

Με την αναδιάρθρωση, η Αλουμύλ, θα ήταν σε θέση να προχωρήσει στη νέα συνεργασία, μέσω joint venture, για τη διεθνή αγορά των αρχιτεκτονικών προφίλ, μία επιλογή που προτιμά , σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ομίλου.