Skip to main content

Αλβανία: Άδεια για ενεργειακές έρευνες και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η αλβανική κυβέρνηση έδωσε τα δικαιώματα ερευνών σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, που εφάπτονται των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα.

Σε ανύποπτο χρόνο είχα αναφερθεί σ’ αυτήν την στήλη, στην υπόνοια ότι δεν ήταν μόνον οι Τούρκοι που μεσολάβησαν για την απόρριψη της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για την ΑΟΖ, αλλά ίσως υπήρξαν και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που επεδίωκαν και υφαρπαγή ελληνικού πλούτου.

Και δεν απέκλεισα το ενδεχόμενο να υπάρχει κρυπτόμενη επιρροή σε δήθεν οικολογούντες, που αφενός έστειλαν τον ΤΑΡ να καταλήξει στο Δυρράχιο, αντί της Θεσπρωτίας, με απώλεια ενός δισ. ευρώ και πολλών θέσεων εργασίας, και αφετέρου με τωρινές κινητοποιήσεις επιδιώκουν να αποτρέψουν την διεξαγωγή ενεργειακών ερευνών στην ίδια περιοχή.

Προ ημερών, ανακοινώθηκε επισήμως ότι η αλβανική κυβέρνηση έδωσε τα δικαιώματα ερευνών σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, που εφάπτονται των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα, στην αμερικανική εταιρεία Shell, η οποία ανακάλυψε τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχή της Βορείου Ηπείρου λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κορυτσά, στο Μπεράτι.

[Παρενθετικώς σημειώνω ότι σ’ αυτήν την περιοχή ήταν το αρχαίο Μακεδονικό οχυρό, της Αντιπάτρειας (πόλη του Αντίπατρου), ενώ κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο το όνομα της πόλης ήταν Πουλχεριόπολις (πόλη της Πουλχερίας). Σε λατινικά κείμενα της εποχής η πόλη αναφέρεται ως Alba Graeca].

Η αμερικανική εταιρία Shell ξεκινά λοιπόν τις έρευνες, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Στο παλαιότερο σημείωμά μου γι’ αυτό το ζήτημα, είχα πάρει πληροφορίες από την εξειδικευμένη σε ενεργειακά ζητήματα ιστοσελίδα "energypress.gr", η οποία από έγκυρες πηγές είχε πληροφορηθεί ότι οι Αλβανοί έχουν δώσει άδειες για έρευνες ακόμη και σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά συστηματικά άρχισαν να προβάλουν εμπόδια στις έρευνες που ξεκίνησαν στην Ελλάδα από το 2015, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για να κάνει στροφή, εντός του αλβανικού εναέριου χώρου, το αεροπλάνο της κοινοπραξίας που εκτελούσε πτήσεις χαρτογράφησης της Ηπείρου, με αποτέλεσμα να μην έχουν καλυφθεί επαρκώς περιοχές κοντά στα σύνορα.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι "παγωμένες" βρίσκονται οι έρευνες στο Ιόνιο, καθώς η σοσιαλιστική Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ακύρωσε τη συμφωνία των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή - Σ. Μπερίσα για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, την οποία τώρα υποκριτικά επαναφέρει στο προσκήνιο η αλβανική Κυβέρνηση, που συστηματικά κωλυσιεργεί για να βρεθεί αποδεκτή λύση, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και αντίστοιχη με αυτή που έχει επιτευχθεί μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας.

Όμως, από όσα αποκαλύπτει η αλβανική πλευρά, ο Ν. Κοτζιάς δεν θα συζητήσει μόνον για τα θαλάσσια σύνορα, αλλά και για τα… χερσαία, ζήτημα που πρόβαλαν οι Αλβανοί. Εδώ προκύπτει ο φόβος, τι συμφωνία θα υπογράψει πάλι ο Κοτζιάς, ο οποίος δεν πτοείται ούτε από τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, ούτε από τις προειδοποιήσεις εγκύρων επιστημόνων και αναλυτών, ότι με τις συμφωνίες του δεν προσφέρει στην Ελλάδα.

Μάλιστα δε, με τις ανιστόρητες δηλώσεις του περί άρσης του εμπολέμου, άνοιξε τον "ασκό του Αιόλου", όχι μόνο για το λεγόμενο "τσάμικο", αλλά και για άλλες διεκδικήσεις των Αλβανών.

Πέραν τούτου έχουμε και τις συνήθεις αντιδράσεις οικολογούντων, με όχι πάντα γνωστά κίνητρα, που με τις συνεχείς παρεμβάσεις στο ΣτΕ καθυστερούν μια επένδυση, ώσπου να αγανακτήσει ο επενδυτής και να αποχωρήσει προς όφελος κάποιου άλλου ίσως, ή για ικανοποίηση ιδεοληψιών, ή για προβολή προσώπων που δεν έχουν άλλη δυνατότητα να προβληθούν, ή… ποιος ξέρει για ποιους άλλους λόγους.

Ο "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου, παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εντός Ελλάδος αντιδράσεις, γράφοντας ότι: «Εμπόδια στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, επιχειρούν να βάλουν και μικρές μειοψηφίες, αριστερής επί τω πλείστον απόχρωσης, οι οποίες επιδιώκουν να μεταφέρουν και στην Ήπειρο το κλίμα της Χαλκιδικής και των μεταλλείων στις Σκουριές, που είναι ωστόσο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.

» Εκείνο που προκαλεί πάντως μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η κινητικότητα που επιδεικνύουν αλλά και οι πόροι που έχουν στη διάθεσή τους, για δημιουργία και ανάρτηση πανό σε κεντρικά σημεία της Ηπείρου, η αφισοκόλληση, η διοργάνωση ημερίδων κλπ».

Παρά ταύτα μέχρι και σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τούς έχει γυρίσει την πλάτη, απορρίπτοντας την κινδυνολογία που αναπτύσσεται. Ο Δήμαρχος Πωγωνίου ήταν σαφής: «Αγαπάμε αυτό τον τόπο, ζούμε εδώ, δραστηριοποιούμαστε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ. Δεν θα ακολουθήσουμε όμως τακτική μηδενισμού, απαξιώνοντας κάθε δυνατότητα εξέλιξης, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την προστασία του περιβάλλοντος».

Εν κατακλείδει σημειώνω ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα. Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, την κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης καθώς και θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα.

Ο αλβανικός Τύπος σημειώνει, και επιβεβαίωσε ο "βιαστικός" Ν. Κοτζιάς, ότι η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν ορίσει προθεσμία για την υπογραφή συμφωνιών τον Ιούνιο πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ.