Skip to main content

Αλβανικά κόμματα προσελκύουν ψηφοφόρους με ανθελληνικές ενέργειες

Φαίνεται πως τόσο ο Αλβανός πρωθυπουργός όσο και οι αρχηγοί κομμάτων και φορέων συντηρούνται με την διεκδίκηση ελληνικών εδαφών.

Φαίνεται πως τόσο ο Αλβανός πρωθυπουργός όσο και οι αρχηγοί κομμάτων και φορέων που συντηρούνται με την διεκδίκηση ελληνικών εδαφών, μιμούνται την επιτυχή -κομματικά- του Σκοπιανού Γκρούεφσκι, που διατηρείται στην εξουσία επί μακρόν με μόνο επιχείρημα τον μακεδονισμό παρά την καταφανή αποτυχία του σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης.

Και μόνο το γεγονός, ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί αρκετοί Τσάμικοι σχηματισμοί και κόμματα, δείχνει του λόγου το αληθές. Αυτό όμως, δεν οδηγεί στην διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, απεναντίας οξύνεται οσημέραι η κατάσταση, χωρίς διάθεση της αλβανικής πολιτείας να περιορίσει -τουλάχιστον- τα ανησυχητικά φαινόμενα.

Μάλιστα δε, υπάρχουν και πολλά γεγονότα προσβολής της ελληνικής σημαίας στην Αλβανία. Δεν είναι βέβαιο αν γνωρίζουν οι Αλβανοί, ότι την ελληνική σημαία δικαιούται να την υψώνει η ελληνική κοινότητα, βάσει των Συνθηκών, επειδή δεν αποτελεί θρησκευτική μειονότητα, αλλά εθνική κοινότητα. (Όπως δεν έχουν δικαίωμα να υψώνουν τουρκική σημαία οι τουρκόφρονες μουσουλμάνοι στην Θράκη). Θα πει βεβαίως κάποιος, ότι όταν πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τον ανθελληνισμό υπό την ανοχή ή και την προστασία της αλβανικής κυβέρνησης, ουδεμία σημασία θα δώσουν στην τήρηση της νομιμότητα των ενεργειών τους.

Προχθές, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ΚΕΑΔ και η οργάνωση "Ομόνοια" σε κοινή δήλωσή τους καταγγέλλουν την αφαίρεση της ελληνικής σημαίας από την έδρα τους στους Αγίους Σαράντα. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της "Ομόνοιας" να αναφέρει ότι «… για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο από άγνωστους, αφαιρέθηκε η ελληνική σημαία από τα γραφεία στην πόλη των Αγίων Σαράντα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση «H προσβολή του εθνικού μας συμβούλου, προκαλεί τα αισθήματα όλων των Ελλήνων και του κάθε υγιώς σκεπτόμενου πολίτη. Καλούμε τις αλβανικές αρχές να δείξουν την δέουσα ευαισθησία ώστε να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στην δικαιοσύνη».

Δεν πρόκειται βεβαίως να επιδειχθεί ευαισθησία από τις αλβανικές Αρχές, αφού πρόκειται για επαναλαμβανόμενο περιστατικό. Προ τριών μηνών, στις 10 Νοεμβρίου 2015, πάλι άγνωστοι βεβήλωσαν την είσοδο των γραφείων της "Ομόνοιας", καίγοντας την ελληνική σημαία, με την οργάνωση να καταγγέλλει «την σκοταδιστική επίθεση που δέχθηκε τη νύκτα στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, στους Αγίους Σαράντα». Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης «Τις νυχτερινές ώρες, άγνωστοι βεβήλωσαν την είσοδο των γραφείων, καίγοντας την ελληνική σημαία που ήταν αναρτημένη μαζί με την αλβανική και την ευρωπαϊκή». Και επαναλαμβάνει την μάταιη επίκλησή της προς την αλβανική Δικαιοσύνη να δείξει την ανάλογη ευαισθησία που επιβάλλεται άλλωστε από το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, ώστε οι υπαίτιοι να συλληφθούν».

Χειρότερα συνέβησαν στις 30 Μαρτίου 2014, όταν ο Έλληνας πρέσβης κ. Ροκανάς δέχθηκε επίθεση με αυγά, στο Φιέρι από "ακτιβιστές" ανθέλληνες. Μια αλβανική ιστοσελίδα περιέγραψε το γεγονός ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου της 25 Μαρτίου ο Έλληνας πρέσβης παρευρέθηκε στο Δημαρχείο του Φιέρι. Στο κέντρο της, στην πλατεία "Ευρώπη" υψώθηκε και η Ελληνική Σημαία. Οι ακτιβιστές και οι υπόλοιποι υπόσχονται να κατεβάσουν την Ελληνική Σημαία γιατί είναι ντροπή να κυματίζει αυτή στην Αλβανία και στην συγκεκριμένη πόλη. Μάλιστα αν δεν είχε επέμβει η αλβανική Αστυνομία τα επεισόδια θα ήταν σοβαρά και ακραία. Ο Έλληνας Πρέσβης παρέμεινε για μία ώρα περίπου αποκλεισμένος στο Δημαρχείο του Φιέρι.

Και φυσικά, είναι και το πρόσφατο γεγονός όταν άγνωστοι -πάντα- εισέβαλαν σε σπίτι και κατέβασαν την ελληνική σημαία στην Χειμάρα. Ως υπεύθυνοι της κίνησης αυτής εμφανίζονται υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος "Κίνηση για την Ενωμένη Αλβανία" οι οποίοι είχαν προαναγγείλει το σχέδιο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με ακόμη μια περίπτωση κόμματος που για να αναδειχθεί παίζει το δυνατό χαρτί του ανθελληνισμού.
Κάτι πρέπει να πράξει το ελληνικό ΥΠΕΞ, αφού διαπιστώνεται πως αλβανικά κόμματα δεν έχουν σκοπό να συμβάλουν στην επίτευξη σχέσεων καλής γειτονίας.