Skip to main content

Αμανατίδης: Αφετηρία για δυναμικές ενέργειες η ημέρα Ερυθρού Σταυρού

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία που είχε για τη χώρα μας το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού ήδη από την Μικρασιατική Καταστροφή

«Η σημερινή, επέτειος για την Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου δεν αποτελεί μόνο υπενθύμιση των αρχών του Ερυθρού Σταυρού, αλλά αφετηρία για δυναμικές μας ενέργειες, προσηλωμένες στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Υπογράμμισε δε ότι «η ανταπόκριση όλων στην παγκόσμια πρόκληση της προσφυγικής κρίσης και η αναγνώριση των άοκνων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την υποστήριξη και αλληλεγγύη στους προσφυγικούς πληθυσμούς είναι καθολική και μας κινητοποιεί ακόμη περισσότερο να δρομολογήσουμε από κοινού πρωτοβουλίες και δράσεις».

Ο κύριος Αμανατίδης ανατρέχοντας στους ιστορικούς σταθμούς από την Ίδρυσή του, το 1864 με την υπογραφή της πρώτης Σύμβασης της Γενεύης, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος έχουν μια δράση που αποτελεί κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού τόσο σε συνθήκες πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης, για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την χωρίς σύνορα αλληλεγγύη πέρα και πάνω από εθνική, πολιτισμική, η θρησκευτική διάκριση, που συνιστούν παρακαταθήκες τις οποίες οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και να τις διευρύνουμε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία που είχε για τη χώρα μας το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού ήδη από την Μικρασιατική Καταστροφή με αποτέλεσμα να έχει ριζωθεί στη συλλογική μνήμη. «Στις πιο δύσκολες στιγμές του λαού μας» επισήμανε, «ο Ερυθρός Σταυρός, πιστός στις αξίες και στις αρχές του, συνέδραμε τη χώρα μας, ενσωματώνοντας χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες εθελοντές στις δομές του».

Και πρόσθεσε: «Η ανθρωπιστική του ωστόσο συμβολή δεν περιορίζεται στο παρελθόν. Σήμερα, που η παγκόσμια πρόκληση της προσφυγικής κρίσης φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για αλληλεγγύη των δοκιμαζόμενων πληθυσμών, η Ελλάδα είναι διαρκώς παρούσα, με τη συνδρομή οργανώσεων και κινημάτων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός.

Στο πλαίσιο αυτό, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή με κορυφαία στελέχη του διεθνούς κινήματος».