Skip to main content

Αμανατίδης: Κρίσιμες για τη Δημοκρατία οι θετικές πολιτικές για Ρομά

Η εξάλειψη κάθε φαινομένου κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελεί προϋπόθεση για την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ως «κρίσιμο δέκτη για την ποιότητα της Δημοκρατίας» χαρακτήρησε την υλοποίηση θετικών πολιτικών για τους Ρομά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε κατά το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τη σύσταση της Συνομοσπονδίας Ρομά.

«Η εξάλειψη κάθε φαινομένου ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελεί προϋπόθεση για την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών:

«Κυρίες και Κύριοι

Απευθυνόμενος στους συνέδρους του 1ου Πανελλαδικού συνεδρίου για τη σύσταση της Συνομοσπονδίας Ρομ καθ θεωρώντας ότι είναι μια στιγμή ιστορική, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και προτάσεις που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.

Κυρίες και Κύριοι,

Παρά τις διώξεις και τους κατατρεγμούς –παλιότερους και νεότερους– οι Ρομά επιβιώνουν, διασκορπίζονται σε όλο τον κόσμο και εγκαθίστανται μόνιμα σε πολλές περιοχές. Αρχαίος νομαδικός λαός, που στο πείσμα των αιώνων διατηρεί τις παραδόσεις του.

Τα τελευταία χρόνια, ενώ παρατηρείται μία «έκρηξη» κειμένων, δημοσιεύσεων, μελετών και εκδηλώσεων για τους Ρομά, ενώ εκδίδονται πλήθος ψηφισμάτων και αποφάσεων διεθνών οργανισμών, αποτελεί κοινή παραδοχή πως υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην υιοθέτηση πολιτικών και θετικών μέτρων και την ουσιαστική εφαρμογή τους. Η διαπίστωση αυτή καθιστά επείγουσα την επίδειξη σταθερής βούλησης για πραγματικές πολιτικές ένταξης και για τη συνεχή και αυστηρή παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς τους. Συνεπώς, χρέος όλων των συμμετεχόντων στη σημερινή συνάντηση είναι να αναζητήσουμε υλοποιήσιμες πολιτικές, να κινητοποιήσουμε την πολιτική βούληση που θα δημιουργήσει διεξόδους στα σημερινά αδιέξοδα, που θα εξωτερικεύσει τις μορφές κοινωνικής εσωστρέφειας, που θα τερματίσει την απομόνωση από την υπόλοιπη κοινωνία.

Η εξάλειψη κάθε φαινομένου ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, η αποτροπή κάθε διάκρισης με βάση τη φυλή, το φύλο ή άλλες ατομικές ιδιαιτερότητες αποτελεί προϋπόθεση για την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και κρίσιμο δείκτη για την ποιότητα της Δημοκρατίας που έχουμε κατακτήσει. Η δημοκρατία δεν αποτελεί κάτι το στατικό, το δεδομένο.

Οφείλει να αποδεικνύεται συνεχώς. Και η μεταχείριση των πιο αδύνατων ομάδων του πληθυσμού αποτελεί βασικό κριτήριο ελέγχου του μεγέθους και της ποιότητας της Δημοκρατίας.

Σας καλώ λοιπόν όλους να εργαστούμε από κοινού προκειμένου να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία να δώσουμε αισιόδοξα χρώματα στη ζωή των Ρομά, θέτοντας σήμερα κιόλας τους άξονες πάνω στους οποίους οι προθέσεις θα γίνουν πραγματικότητα.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ».