Skip to main content

Αμείωτο το ενδιαφέρον της SUEZ για την ΕΥΑΘ

Παγωμένα παραμένουν και το 2010 τα τιμολόγια της ΕΥΑΘ, με στόχο το 2011 να εφαρμόσει σύστημα δικαιότερης κοστολόγησης του νερού, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ Νίκος Παπαδάκης.

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον της SUEZ, καθώς ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γαλλικής εταιρίας κ. Πιέρ Αντράντε σε συνάντηση που είχε με τον διεθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής εισηγμένης κ. Νίκο Παπαδάκη. Ο κ. Παπαδάκης σε συνέντευξη τύπου γνωστοποίησε ότι ο εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρίας του διαμήνυσε ότι «η Suez δεν ενδιαφέρεται να αποθηκεύσει χρήμα, χωρίς να έχει το μάνατζμεντ». 


Η διοίκηση της ΕΥΑΘ  δεν ενδιαφέρεται να παραχωρήσει το μάνατζμεντ, αλλά θέλει να διατηρήσει τη διαχείριση, τόνισε ο κ. Παπαδάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι για το θέμα αυτό πρέπει να αποφανθεί ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, που είναι το ελληνικό δημόσιο.


Ο κ. Παπαδάκης γνωστοποίησε ότι η  ΕΥΑΘ, θα κρατήσει «παγωμένα» τα τιμολόγια το 2010, όπως έκανε το 2009, λόγω της κρίσης και γι΄ αυτό μάλιστα ο τζίρος της παρυσίασε περιορισμένη αύξηση 1,9%. Η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε ότι από το 2011 θα εφαρμόσει ένα σύστημα δικαιότερης τιμολόγησης νερού, που θα στηρίζεται σε ζώνες και τοπικές συνθήκες.    


Στη γενική συνέλευση του Ιουνίου, η ΕΥΑΘ θα αποφασίσει τι θα πράξει στις τηλεπικοινωνίες και στην εμφιάλωση νερού. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει μόνη της η ΕΥΑΘ στην εμφιάλωση νερού και να συνεργαστεί με ιδιώτη για τη διανομή. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί και με την Μαλαματίνα με την οποία η προηγούμενη διοίκηση είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έληξε το καλοκαίρι του 2009.


Αναφερόμενος στην ΕΥΑΘ Υπηρεσιών είπε ότι η όποια συνεργασία με την Cosmoline για την δημιουργία δικτύου οπτικών ινών θα επικυρωθεί και αυτή στη γενική συνέλευση της εταιρίας τον Ιούνιο. 


Για τη νέα διοίκηση προτεραιότητα θα δώσει στη δημιουργία δεύτερης μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων γιατί εκτιμά ότι η σημερινή δεν επαρκεί και επιβαρύνει τον βιολογικό καθαρισμό. Πρόκειται για ένα project, ο προυπολογισμός του οποίου υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ και υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης κατά 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς από το πρόγραμμα των ΒΙΠΕ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό να αναζητηθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.


Ο κ. Παπαδάκης επέκρινε την προηγούμενη διοίκηση ότι δεν προχώρησε σε καμία επένδυση, μείωση το προσωπικό και προετοίμασε την εταιρία για να είναι πιο θελκτική στην ιδιωτικοποίηση. Βέβαια παραδέχθηκε ότι όσα έκανε η προηγούμενη διοίκηση δεν ήταν λάθος. Ωστόσο εξαπέλυσε δριμεία κριτική σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης γιατί δεν αντικατέστηκε ούτε ένα μέτρο από το δίκτυο ύδρευσης και γιατί δεν έκανε τίποτε για τη λυματολάσπη με συνέπεια να συσσωρευτούν 250.000 τόνοι.


Σε ορίζοντα 5ετίας αναφέρθηκε ότι η ΕΥΑΘ Παγίων και η ΕΥΑΘ ΑΕ θα πρέπει να υλοποιήσουν επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Στην ΕΥΑΘ αφορούν σε επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ και στην ΕΥΑΘ Παγίων 300 εκατ. ευρώ από προγραμματισμό που έγινε το 2002 και υλοποιήθηκαν μόνο έργα δαπάνης 50 εκατ. ευρώ. Σήμερα στόχος των επενδύσεων αυτών είναι η αντικατάσταση 100χλμ αγωγών ύδρευσης από τα οποία τα 50 χλμ στη δυτική περιοχή, 20 χλμ αγωγών στο κέντρο και 30χλμ αγωγών ανατολικά. Εξήγησε ότι πιθανόν τα έργα της ΕΥΑΘ Παγίων να ανατεθούν για υλοποίηση στην ΕΥΑΘ ΑΕ. Τέλος γνωστοποίησε ότι σε ένα μήνα περίπου θα γίνει ο διαγωνισμός για την 5ετή  διαχείριση του διυλιστηρίου νερού, τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Λαγκαδά-ΕΥΑΘ.