Skip to main content

Αμερικανός ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Εξασθενείτε τη μάχη κατά του ΙΚ

Την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία καταδίκασε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, κάνοντας λόγο για εξασθένιση της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Επίθεση εναντίον της πρωτοβουλίας των Τούρκων να παρέμβουν στη βόρεια Συρία εξαπέλυσε ο αμερικανός υπουργών Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Ο κ. Τίλερσον σημείωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κουβέιτ, ότι η επίθεση της Άγκυρας «απέσπασε τον διεθνή συνασπισμό από τη μάχη εναντίον του ΙΚ στην ανατολική Συρία», αφού «(κουρδικές) δυνάμεις κατευθύνθηκαν προς τον θύλακο του Αφρίν».

«Είμαστε σε επαφή με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, και πιστεύουμε πως είναι σημαντικό οι Τούρκοι να έχουν συνείδηση των συνεπειών αυτής της επιχείρησης στην κύρια αποστολή μας, που είναι να νικήσουμε το ΙΚ», σημείωσε ο κ. Τίλερσον και πρόσθεσε: «Θα μεταβώ αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα για να συνομιλήσω περισσότερο μαζί τους για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σ’ αυτή την ουσιαστικής σημασίας αποστολή».

Ο κ. Τίλερσον έχει εκφράσει από καιρό την ανησυχία του για την εμπλοκή της Τουρκίας στο συριακό μέτωπο ενώ, όπως σημειώνει, «όλα τα μέρη να παραμείνουν επικεντρωμένα στη μάχη εναντίον του ΙΚ».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου την επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, όμως είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Συρία.