Skip to main content

Αγώνας δρόμου για την αποφυγή κουρέματος στις καταθέσεις

Τι ειπώθηκε κατά τη συνάντηση Τσακαλώτου - Στουρνάρα: Επείγει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί το «κούρεμα» στις καταθέσεις

Η κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζήτημα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με το κουαρτέτο των δανειστών, εξετάστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ασκήσεις αντοχής (AQR) έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη να γίνονται στις τράπεζες, με στόχο να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο όλα τα τεστ κοπώσεως.
 
Εντούτοις, στελέχη της ΤτΕ σημείωναν ότι «πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και να γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όπως και το 2012) και όχι μέσω δανείων απ΄τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - ESM».
 
Συγκεκριμένα, τα τρία ενδεχόμενα σχετικά με το κούρεμα στις καταθέσεις είναι τα ακόλουθα:

- Αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μέσω του ΤΧΣ εντός του 2015, το κόστος αναλαμβάνει το δημόσιο και όχι οι τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται το κούρεμα.

-Αν γίνει μέσω του ESM, επίσης εντός του 2015, τότε προβλέπεται κούρεμα περίπου 8% για τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

- Αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει από το 2016 και μετά, τότε θα ίσχυε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει κούρεμα καταθετών και ομολογιούχων.