Skip to main content

Αμφισβήτησε κατάμουτρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ την εθνική μας κυριαρχία

Πρωτοφανές αυτό που συνέβη, με τον Τσαβούσογλου να αμφισβητεί μέσα στην Αθήνα την κυριαρχία μας σε ελληνική νησιά και τον Κοτζιά να χαζογελάει.

Αυτό που συνέβη εχθές, κατά την συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ. Κοτζιά και Τσαβούσογλου είναι πρωτοφανές. Μέσα στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός αμφισβήτησε την κυριαρχία μας σε ελληνική νησιά, με τον Έλληνα υπουργό να «χαζογελάει» και να μη αντιδρά όπως αρμόζει σε υπερήφανο Έλληνα, και -εξίσου χειρότερο- αντί το περιστατικό να γίνει πρωτοσέλιδο διαμαρτυρίας στα ΜΜΕ, θάφτηκε μέσα σε «γλυκό» κείμενο του ΑΠΕ.

Να σημειώσω πρώτα, ότι θεωρώ απαράδεκτη συμπεριφορά όλων των μέχρι τώρα ΥΠΕΞ (πλην Μολυβιάτη), που σφίγγοντας το χέρι Τούρκων ομολόγων τους, δείχνουν τόσο χαρούμενοι, ώστε στέλνουν αντίστροφα μηνύματα στο διεθνές κοινό. Ότι δηλαδή, είμαστε φίλοι και σύμμαχοι με τους Τούρκους, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα μεταξύ μας, και είμαστε χαρούμενοι όταν συναντιόμαστε. Έτσι συμβαίνει;

Τι είπε ο Τούρκος, που περιέργως δεν σχολιάστηκε όπως έπρεπε και εν πολλοίς θα περάσει απαρατήρητο; Ερωτηθείς γιατί η Τουρκία αμφισβήτησε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για τις έρευνες στο Αιγαίο μετά την πτώση του ελικοπτέρου Agusta Bell είπε: «Ποιο είναι το δικό σου νησί; ποιο είναι το δικό μου νησί; δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης, εκεί δεν θέτουμε τέτοια θέματα και νομίζω ότι πρέπει πολύ καλά να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε».

Δηλαδή, στο Αγαθονήσι, ή στο Φαρμακονήσι, στην Ζουράφα ή και στην Γαύδο ακόμη, νησιά -16 συνολικά- που θεωρούνται γκρίζα ζώνη από τους Τούρκους, δεν έχει κυριαρχία η Ελλάδα για την διάσωση ναυαγών λαθρομεταναστών, αλλά για λόγους... ανθρωπισμού, θα τρέξει όποιος προλάβει. Κι εκείνη την ώρα δεν θα καθίσουμε να συζητήσουμε αν είναι ελληνικό το Φαρμακονήσι, ή τουρκικό!

Ο κουτοπόνηρος Ασιάτης, αλλά πατριώτης Τούρκος -που τον ζηλεύω, χωρίς δυστυχώς να πω το ίδιο και για τους ημέτερους- αμφισβήτησε κατάμουτρα στον κ. Κοτζιά, την ελληνικότητα των νησιών μας. Και ο παριστάνων τον σοβιετικό, αλλά ταυτισμένος με την αμερικανική πολιτική κ. Κοτζιάς, δεν τού απάντησε, ανεχόμενος (ή μήπως, αποδεχόμενος) την ύπαρξη αμφισβήτησης στην κυριότητα των ελληνικών νησιών.

Κι επειδή ακούστηκαν βεβαίως κάποιες φωνές για την στάση του Έλληνα υπουργού, η απάντηση είναι όπως οι συνηθισμένες των κυβερνητικών, που κατά κανόνα αποκρύπτουν την αλήθεια, λέγοντας άλλα αντ’ άλλων. Σε σχέση λοιπόν, με την δήλωση αυτή του Τούρκου ΥΠΕΞ και τη χλιαρή αντίδραση του κ. Κοτζιά, η κατ' αρχάς εξήγηση είναι πως η μετάφραση των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου δεν έγινε «λέξη προς λέξη», γι’ αυτό και ο Κοτζιάς δεν πολυκατάλαβε.

Στη συνέχεια, αντιλαμβανόμενος ίσως ο κ. Κοτζιάς το έλλειμμά του στο εν λόγω περιστατικό, από το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίστηκε πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τις δηλώσεις του έδωσε έμφαση στην ανθρωπιστική πλευρά της διάσωσης και πως σε κάθε περίπτωση Δευτέρα και Τρίτη θα υπάρχει η δυνατότητα αναλυτικών συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η μια γκάφα επιχειρείται να διορθωθεί με άλλη γκάφα. Δεν του απαντήσαμε σήμερα, θα του απαντήσουμε την Δευτέρα αναλυτικά! Αυτοί όμως που έλαβαν γνώση της δήλωσης του κ. Τσαβούσογλου, πώς είναι βέβαιο πως θα παρακολουθήσουν τι θα συμβεί την Δευτέρα; Πέραν του ότι τίποτε δεν θα συμβεί την Δευτέρα. Ο κ. Κοτζιάς, και η κυβέρνηση είναι αρκετά «ευγενείς» ώστε να μη δυσαρεστήσουν τον Τούρκο πολιτικό.

Ο Μακεδών