Skip to main content

Αμφιβάλλουν οι Θεσμοί αν θα «πιάσουν τόπο» τα μέτρα

Οι Θεσμοί εξέφρασαν αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου. Συνάντηση με Τσακαλώτο την Πέμπτη.

Αμφισβητούν οι Θεσμοί ότι θα καταφέρουν να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης για τα πλεονάσματα του 2015 και του 2016, παρά τις προβλέψεις για χαμηλότερη ύφεση.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα, αύριο, Πέμπτη, η συζήτηση της Τετάρτης επικεντρώθηκε σε θέματα δημοσιονομικής φύσεως.

Όπως είπε, υπάρχει γενική συμφωνία με τους Θεσμούς για τη ύφεση του 2015, η οποία προβλέπεται να είναι μικρότερη, περίπου 1,3%. «Υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου. «Αν, δηλαδή», όπως είπε, «είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Θέλουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αν, όντως, τα μέτρα οδηγούν στο -0,25% και στο +0,5%».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε στους Θεσμούς τι υπήρχε και τι δεν υπήρχε στο προσχέδιο προϋπολογισμού. «Ορισμένα θέματα είναι γραμμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί γιατί δεν είχαμε, τότε, τα στοιχεία. Τους τα εξηγήσαμε όλα αυτά. Για παράδειγμα φορολογία των αγροτών θα υπάρξει αλλά το πόσα έσοδα θα φέρει δεν ήταν εύκολο να το καθορίζαμε όταν έγινε το προσχέδιο -αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν, ωστόσο, και θέματα που χρειάζονται και τεχνικές μελέτες για το πόσα έσοδα θα υπάρξουν από την εφαρμογή του κάθε μέτρου», δήλωσε.

Συνοψίζοντας ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία. Υπάρχουν, βέβαια, πράγματα που χρειάζεται ακόμη να συζητηθούν».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι δανειστές δεν ζητούν νέα μέτρα. «Συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τα χρηματοοικονομικά, και που περιλαμβάνουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια», το νόμο Κατσέλη, ίσως και το Ταμείο.