Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
x

ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

«Για την ώρα, θα έλεγα πως οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν ειρήνη. Και δεν είμαι εντελώς σίγουρος ούτε ότι το Ισραήλ επιδιώκει ειρήνη», δήλωσε ο Τραμπ.

Αμφιβολίες για την πρόθεση του Ισραήλ να καταλήξει σε συμφωνία ειρήνης με την Παλαιστίνη εκφράζει σε συνέντευξή του σε ισραηλινή εφημερίδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταγγείλει πολλές φορές την «έλλειψη βούλησης» των Παλαιστινίων να διαπραγματευθούν χωρίς να επικρίνουν το Ισραήλ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διευκρινίζει πως οι ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις είναι «πολύ καλές» αλλά πως μια συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστινίους θα τις έκανε «ακόμη καλύτερες» τονίζοντας ότι «για την ώρα, θα έλεγα πως οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν να κάνουν ειρήνη. Και δεν είμαι εντελώς σίγουρος ούτε ότι το Ισραήλ επιδιώκει να κάνει ειρήνη»,

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τις ανησυχίες του για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών, αν και η κυβέρνησή του είναι πολύ λιγότερο επικριτική του εποικισμού από εκείνην του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, που ανήκει στο περιβάλλον του Τραμπ, έχει χρηματοδοτήσει στο παρελθόν σχέδια στους ισραηλινούς οικισμούς.

«Οι οικισμοί περιπλέκουν πολύ την κατάσταση και έκαναν πάντα δύσκολες όλες τις συνομιλίες για την ειρήνη, άρα πιστεύω πως το Ισραήλ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό με τους οικισμούς», σημείωσε ο Τραμπ.

Σημείωνεται ότι από την αρχή της προεδρίας του ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να οδηγήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε μια «τελική συμφωνία» που θα επίλυε μια σύγκρουση πολλών δεκαετιών. Όμως στη συνέντευξη διερωτάται αν η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων είναι πιθανή γα την ώρα. «Δεν ξέρω ειλικρινά αν πρόκειται καν να έχουμε διαπραγματεύσεις (…) Νομίζω πως θα ήταν πολύ ανόητο για τους Παλαιστινίους όπως και για τους Ισραηλινούς να μην καταλήξουν σε συμφωνία», είπε και πρόσθεσε πως πρόκειται «για μια μοναδική ευκαιρία που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ