Skip to main content

Αμυντικές και επιθετικές κινήσεις στις ελληνικές τράπεζες

Το παράδειγμα της Banca Monte dei Paschi di Siena, τα 100 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων στην Ελλάδα και οι κινήσεις σε Attica Bank και Παγκρήτια.

Τα μάτια καρφωμένα στη λύση που θα βρεθεί για την ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena έχουν οι Έλληνες τραπεζίτες. Στην Αθήνα είναι κοινό μυστικό ότι το μοντέλο διάσωσης της ιταλικής τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη. Αρα και στην περίπτωση της χώρας μας, αν παραστεί ανάγκη.

Στο μεταξύ, στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθούν να «σαπίζουν» 100 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια. Οι τράπεζες έχασαν τους στόχους τους, για τη μείωση τους στο α' τετράμηνο! Κι αυτό κάνει το μοντέλο της BMPS ακόμα πιο επίκαιρο.

Μια αποφασισιτική κίνηση, ωστόσο, για να αποφύγει μπερδέματα στο μέλλον έκανε η Attica Bank. Για την περίπτωση της, η Aldridge EDC έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά για να αποκτήσει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω του 1 δισ. ευρώ. Η υποχρέωση της είναι να καλύψει τις εναπομείνασες κεφαλαιακές ανάγκες, ύψους 70 εκατ. ευρώ της τράπεζας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το ίδιο fund γίνεται αυτομάτως και ο νέος στρατηγικός επενδυτής της τράπεζας.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως στην Ελλάδα δεν γίνονται μόνο αμυντικές κινήσεις σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και επιθετικές. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση; Αυτή της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας. Ο στόχος του νέου βασικού της μετόχου, του κ. Μιχάλη Σάλλα είναι να μετατραπεί σε μία τράπεζα, η οποία θα χρηματοδοτήσει τοπικές (αλλά και όχι μόνο) επενδυτικές πρωτοβουλίες στο κομμάτι του κλαπσικού τουρισμού, του αγροτουρισμού, αλλά και όχι μόνο. Σε πρώτη φάση, θα ξεκινήσουν επενδύσεις σε στελεχιακό δυναμικό, μηχανογράφηση κλπ, ενώ θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα βήματα.