Skip to main content

Αμυράς: Νομοσχέδιο - «τέρας» με νομοθέτηση ταχείας κοπής

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς επέκρινε, κυρίως, το άρθρο 109, το οποίο χαρακτήρισε προπτωχευτική διαδικασία της χώρας.

"Έχουμε ένα νομοσχέδιο τέρας με νομοθέτηση ταχείας κοπής", κατήγγειλε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα επί του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής επέκρινε, κυρίως, το άρθρο 109, το οποίο χαρακτήρισε προπτωχευτική διαδικασία της χώρας, καθώς το υπερταμείο γίνεται συμβαλλόμενο στα δάνεια του δημοσίου με τον ESM και μπαίνει ενέχυρο κρατική περιουσία ύψους 25 δισ. "Οι ρήτρες που προβλέπονται στο άρθρο 109 είναι ντροπιαστικές" είπε ο κ. Αμυράς και αναρωτήθηκε αν η αξιοπρέπεια, για την οποία μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έχει πλέον ονοματεπώνυμο και λέγεται ρήτρα αφερεγγυότητας Τσίπρα-Καμμένου. "Ακόμη και το ενεχυροδανειστήριο της γειτονιάς, όταν του πας ένα ρολόι θα σου δώσει ένα ποσό. Εδώ, ούτε αυτό προβλέπεται και άρα πρόκειται για ρεκόρ αποτυχίας που κάνει πράξη αυτό που ζητούσε ο Σόιμπλε το 2014 και το 2015" ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού.

Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους μύθους που έχει καλλιεργήσει γύρω από το τέλος του προγράμματος, διότι στην πραγματικότητα τα μνημόνια δεν τελειώνουν, το μέλλον των επομένων γενεών υποθηκεύεται και η κυβέρνηση, χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, δεσμεύει τη χώρα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με ακόμη πέντε χρόνια. Μέσα σε όλα αυτά, όπως σημείωσε ο κ. Αμυράς, η κρατική περιουσία γίνεται λάφυρο στα χέρια των δανειστών.

"Η κυβέρνηση υπογράφει νέο μνημόνιο με σκληρά μέτρα ως το 2022, βάζει ενέχυρο την κρατική περιουσία και συμφωνεί δείκτες αφερεγγυότητας χωρίς νέο δάνειο. Τι έγινε σας ενέπνευσε η πρώτη υποθήκη και τη συνεχίζετε;" πρόσθεσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

"Τι σημαίνει τέλος μνημονίων; Σημαίνει λιγότερα μέτρα; Σημαίνει λιγότερη λιτότητα και λιγότερο χρέος; Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν βλέπουμε τίποτα από αυτά. Βλέπουμε ότι το μνημόνιο, ουσιαστικά, τερματίζεται μετά από τέσσερα χρόνια. Βλέπουμε έναν Αρμαγεδώνα μέτρων από το 2019 έως το 2022. Οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους μειωμένες. Οι πολίτες θα δουν τη φορολογία τους να αυξάνει" τόνισε ο κ. Αμυράς. Όσο για τα αντίμετρα, είπε ότι είναι μικρότερα από τα μέτρα και άρα δεν ισχύει η αναλογία 1 ευρώ μέτρα και 1 ευρώ αντίμετρα.

"Υπόσχεστε μείωση φόρων για το 2020, αλλά από φέτος αυξάνετε τον ΕΝΦΙΑ. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι υποχρέωσή σας αλλά το περνάτε στα αντίμετρα" παρατήρησε ο βουλευτής και χαρακτήρισε μύθο τον περιορισμό της λιτότητας διότι "η αφαίμαξη είναι μεγαλύτερη από την αιμοδοσία". Μύθο χαρακτήρισε και τα περί ρύθμισης χρέους, διότι η κυβέρνηση από το 2015 έως σήμερα κατάφερε να το αυξήσει, όπως υποστήριξε.