Skip to main content

Aναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σερβίας

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών επιχειρηματικής πληροφόρησης Dun & Bradstreet προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σερβίας και την συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στην ομάδα των χωρών μ
Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών επιχειρηματικής πληροφόρησης Dun & Bradstreet προχώρησε το Μάρτιο στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σερβίας στη βαθμίδα DB 5a και την συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στην ομάδα των χωρών με μέτριο βαθμό επιχειρηματικού κινδύνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Οικονομικών.

Η βελτίωση της αξιολόγησης αποτελεί συνέπεια τόσο της ολοκλήρωσης της τρίτης επισκόπησης των οικονομικών επιδόσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ στο πλαίσιο της συμφωνίας τύπου stand-by μεταξύ των δύο πλευρών, όσο και της ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο επίπεδο του 5,7% του ΑΕΠ και της πρόβλεψης περί ρυθμού ανάπτυξης το 2010 υψηλότερου από το αρχικά προσδοκώμενο 1,5%.

Επίσης, θετικά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης λειτούργησε η συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 υπό έλεγχο, καθώς η σχετική επίδοση ήταν καλύτερη από αυτή που είχε συμφωνηθεί με το ΔΝΤ.

Τέλος, στην αναβάθμιση της αξιολόγησης συνέβαλε και η αυστηρή δέσμευση της σερβικής κυβέρνησης περί συνέχισης των διαρθρωτικών προσαρμογών με τελικό στόχο την ένταξη της χώρας στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Σερβίας θα ασκήσει θετικές επιδράσεις στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.