Skip to main content

Αναβαθμίζεται ενεργειακά η Βουλή

Σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου της Βουλής με έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 2,5 εκατ.ευρώ προχωρά η κυβέρνηση.

Σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου της Βουλής με έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 2,5 εκατ. ευρώ προχωρά η κυβέρνηση.

«Η Βουλή των Ελλήνων δίνει πρώτη το παράδειγμα τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μειμαράκης. Δήλωσε ικανοποιημένος για την απόφαση του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη να αποδεχτεί  την πρόταση της Βουλής, για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και, δευτερευόντως, για έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το έργο αυτό, επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Μεϊμαράκης, εκτός των άλλων θα μειώσει και το λειτουργικό κόστος του κτηρίου του Κοινοβουλίου και συνεχάρη τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής για τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της πρότασης που εγκρίθηκε.

Η Βουλή των Ελλήνων ήδη ήταν προετοιμασμένη από καιρό και κατέθεσε την ολοκληρωμένη πρότασή της, στο πλαίσιο της πρόσκλησής του Υπουργείου και σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.

Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται θα είναι μεγαλύτερη του 30% (συγκεκριμένα 38,6%), ενώ η ενεργειακή τάξη του κτηρίου θα ανέβει κατά 1 τουλάχιστον κατηγορία  (σήμερα είναι τάξης Δ).

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
-Κατηγορία 1: Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) στο σύστημα Ψύξης.
-Κατηγορία 2: Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) στο κέλυφος του κτιρίου (θερμομόνωση δώματος/ νέα κουφώματα στις όψεις).
-Κατηγορία 3: Σύστημα αυτοματισμού BMS (με διασύνδεση στο σύστημα φωτισμού, ψύξης, θέρμανσης).

Το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου του Κοινοβουλίου είναι 27.023 τ.μ. ενώ οι θερμαινόμενοι/ψυχόμενοι χώροι στους οποίους επικεντρώνονται οι παρεμβάσεις είναι 24.943τ.μ.

ΕΡΓΑΣΙΑ                                                                                 ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ
Προσθήκη θερμομόνωσης στο δώμα                                        250.000,00 €
Σύστημα πολυδιαιρούμενων μονάδων φυσικού αερίου         1.900.000,00 €
Σύστημα ελέγχου καύσης                                                            10.000,00 €
Επέκταση συστήματος κεντρικής
ενεργειακής διαχείρισης (BEMS)                                               200.000,00 €
Υπηρεσίες Τεχνικού – Ενεργειακού
Συμβούλου – Ενεργειακές Επιθεωρήσεις                                   40.000,00 €
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ                                    2.400.000,00 €