Skip to main content

Αναβολή για τις 8 Οκτωβρίου στη δίκη για το Βατοπαίδι

Η δικάσιμος άρχισε την Τρίτη και συνεχίστηκε σήμερα. Κατηγορύμενοι είναι οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος και η δικαστίνα Μαρία Ψάλτη.
Στις 8 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης παραχώρησης εκτάσεων της Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπαιδίου στο  Εφετείο Κομοτηνής.

Κατηγορούμενοι είναι η δικαστίνα Μαρίας Ψάλτη, ο ηγούμενος της Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος. Η πρώτη κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος με την έννοια ότι καθυστέρησε την έκδοση απόφασης για τις διεκδικήσεις του μοναστηριού στη Βιστωνίδα.

Από την εκδίκαση απουσίαζε ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του.

Σήμερα (Τετάρτη) ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία, εξετάστηκαν σχεδόν όλοι οι μάρτυρες κατηγορητηρίου (κατηγορίας και υπερασπίσεως), όμως λόγω ελλείψεως χρόνου και της σοβαρότητας της υποθέσεως η δίκη διεκόπη για να συνεχισθεί στις 8 Οκτωβρίου, δηλαδή την πρώτη δικάσιμο ημέρα. Η ημερομηνία αυτή δόθηκε αναγκαστικά, γιατί δύο από τους δικαστές συμμετέχουν την Πέμπτη σε Πενταμελές Δικαστήριο -οπότε δεν μπορούσε να συνεχιστεί η δίκη- ενώ την επόμενη εβδομάδα μέχρι τις 7 Οκτωβρίου δεν γίνονται δίκες λόγω των εκλογών.

Τότε θα εξετασθούν οι υπόλοιποι μάρτυρες υπερασπίσεως (δύο υπέρ της Μονής και  δύο υπέρ της δικαστού Μαρίας Ψάλτη), θα γίνουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι αγορεύσεις των δικηγόρων, η πρόταση του Εισαγγελέα και κατόπιν θα εκδοθεί η απόφαση.