Skip to main content

Αναδρομικό χαράτσι σε 57.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν επιπλέον εισφορές οι οποίες λόγω λαθών δεν χρεώθηκαν από την αρχή του χρόνου.

Περίπου 57.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά εισφορές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν επιπλέον εισφορές οι οποίες λόγω λαθών δεν χρεώθηκαν από την αρχή του χρόνου.

Αναδρομικά από 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ καλεί τους ασφαλισμένους να πληρώσουν είτε γιατί δεν καταχωρήθηκαν οι μεταβολές των είτε γιατί ο Φορέας απέτυχε να τους στείλει εγκαίρως τα ειδοποιητήρια την καταβολή των εισφορών.

Στα πλαίσια της εφαρμογής, οι εισφορές προσδιορίζονται, μέχρι σήμερα, με αυτόματος μηχανισμό με βάση τις ιδιότητες, δραστηριότητες που έχουν κωδικοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν, χωρίς την δυνατότητα παρέμβασης από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για ενδεχόμενες τροποποιήσεις.

Ωστόσο σημειώθηκε καθυστέρηση στη χορήγηση της δυνατότητας αυτής. Αυτό είχε ως συνέπεια τη συσσώρευση περίπου 35.000 περιπτώσεων για τις οποίες, ενώ έχουν υποβληθεί σχετικά δικαιολογητικά, δεν υπήρχε δυνατότητα καταχώρισης μεταβολών και άρα διόρθωσης του αρχικά υπολογισθέντος ποσού εισφοράς.

Παράλληλα υπήρξε ανάλογη δυσλειτουργία σε 22.000 περίπου νέες εγγραφές (μετά την 1/1/2017) που, αν και οι ασφαλισμένοι έχουν καταχωριστεί στο μητρώο ΕΦΚΑ, δεν έχει υπολογιστεί εισφορά και δεν έχει αποσταλεί ειδοποιητήριο πληρωμής.

Τα λάθη «αποκαταστάθηκαν» τον Μάιο και ως εκ τούτου τα αναδρομικά θα αφορούν το πρώτο τετράμηνο του έτους.