Skip to main content

Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμά του.

Κατά τον κ. Τραμπ, η συγκεκριμένη απόφαση έπρεπε να έχει ληφθεί «εδώ και καιρό».

Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την έναρξη των διαδικασιών μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Όπως ανέφερε, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καθορίσει από μόνο του την πρωτεύουσα του.

Παλαιστίνη, αραβικές χώρες, Τουρκία, Ιράν, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει από κάθετη αντίθεση έως και εντονότατες επιφυλάξεις για την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, η οποία θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Από το 1948, οπότε και ιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ, ουδεμία χώρα έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και όλες διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ κατέλαβε από τους Παλαιστίνιους το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967, ωστόσο οι τελευταίοι θεωρούν το τμήμα αυτό μελλοντική πρωτεύουσα του κράτους τους.

Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ βρίσκεται στην καρδιά της διαμάχης Ισραηλινών και Παλαιστινίων για δεκαετίες, με τους δεύτερους να έχουν την υποστήριξη των Αράβων και ευρύτερα του ισλαμικού κόσμου.

Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο του 1993 μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, ο τελικός συμβιβασμός γύρω από το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα αποφασιστεί στην τελευταία φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών των δύο πλευρών.