Skip to main content

Ανακοίνωση Eurogroup: Περιμένουμε το ελληνικό αίτημα για νέο δάνειο

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει μέχρι αύριο το πρωί επίσημο αίτημα για νέα χρηματοδότηση από τονΕυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Εν αναμονή του επίσημου αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για νέα χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται πως το αίτημα αναμένεται να κατατεθεί αύριο. Μόλις γίνει αυτό, το Eurogroup θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη και θα ζητήσει από τους Θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να αξιολογήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τη βιώσιμότητα τοτ χρέους. Μετά την αξιολόγηση το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει απόφαση σχετικά με το αν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν, σημειώνεται.

Ολόκληρο το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup:

«Το Eurogroup καλωσόρισε το νέο Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου 2015.
Η Ευρωομάδα αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία.
Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει νέο αίτημα για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το αίτημα αναμένεται αύριο, 8 Ιουλίου 2015.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για την ίδια ημέρα, όταν η σχετική αίτηση παραληφθεί .
Μετά την υποβολή της αίτησης, ο πρόεδρος του Eurogroup θα ζητήσει από τα θεσμικά όργανα - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - για την αξιολόγηση και την ανάλυση των χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μετά την αξιολόγηση το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει απόφαση σχετικά με το αν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν.
«Όλα αυτά πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες μέρες, όπως έχουμε πολύ λίγο χρόνο», δήλωσε ο J.Dijsselbloem.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ESM και τις Συνθήκες της ΕΕ, η οικονομική βοήθεια προς τα κράτη μέλη παρέχεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το προηγούμενο καθεστώς οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έληξε στις 30 Ιουνίου 2015».