Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αναγκαίο ένα ειδικό χωρικό σχέδιο για το θαλάσσιο μέτωπο

Πάρις Μπίλλιας, Πάρης Τσογκαρλίδης και Τάκης Δούμας επιδιώκουν να κινητοποιήσουν πολίτες και φορείς για το θαλάσσιο μέτωπο.

Στην ανάληψη δράσεων για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης προχωρούν τρεις μηχανικοί με πολύχρονη δραστηριότητα στα κοινά. Ο Πάρις Μπίλλιας, πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο Πάρης Τσογκαρλίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, σύμβουλος επενδύσεων και δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας- Χορτιάτη και, ο Τάκης Δούμας, αρχιτέκτων μηχανικός- πολεοδόμος, μέλος του ΣΑΔΑΣ και πρόεδρος της Μ.Ε. Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ επιδιώκουν να κινητοποιήσουν ενεργούς πολίτες και φορείς, με σκοπό να αξιοποιηθεί το ανεκμετάλλευτο περιουσιακό στοιχείο της πόλης που λέγεται θαλάσσιο μέτωπο, σε όλο του το μήκος, από το Καλοχώρι και τον Δενδροπόταμο δυτικά, ως το Αγγελοχώρι ανατολικά.  

Όπως ανακοίνωσαν σε διάρκεια εκδήλωσης το θέμα είναι μεγάλο, εκτείνεται πολύ πέραν του κεντρικού δήμου, των σχεδιασμών του καθενός δήμου ξεχωριστά αλλά ενδεχομένως και της προσωπικής ατζέντας των εκλεγμένων αυτοδιοικητικών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ δήλωσε ότι η «τριανδρία» άμεσα θα επιδιώξει να κινητοποιήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και τους Δήμους μέσω της ΠΕΔ Κ.Μ καθώς ένας φορέας πρέπει να αναλάβει να συντονίσει αυτή την προσπάθεια, που θα απαιτήσει την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, δήμων και ιδιωτών και μάλιστα σε βάθος χρόνου.  Ο κ. Μπίλλιας έδειξε αποφασισμένος για την άσκηση πιέσεων, ώστε να κινηθούν τα γρανάζια των μηχανισμών.

«Το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ένα ενιαίο μέτωπο, πολεοδομικά ρυθμισμένο και να θωρακιστεί, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, μέσα από ένα Ειδικό Χωρικό Σχέδιο», τόνισε ο κ. Τσογκαρλίδης ο οποίος μίλησε για «κρυμμένους θησαυρούς» στο παραθαλάσσιο τμήμα του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, τους οποίους οι πολίτες δεν υποψιάζονται καν.

Ο κ. Δούμας καυτηρίασε την αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας για το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι αντίθετα στην περίπτωση της Αθήνας η κεντρική διοίκηση παρενέβη αποφασιστικά.

«Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης ιδέες υπάρχουν, οι δυνατότητες κάθε περιοχής είναι καταγεγραμμένες, αλλά πρέπει ένας φορέας – επειδή δεν υπάρχει μητροπολιτική διοίκηση- να αναλάβει την εκπόνηση ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, κάτι που μπορούν να κάνουν είτε το κεντρικό κράτος, είτε η Περιφέρεια, είτε οι εμπλεκόμενοι Δήμοι μέσα από μία προγραμματική σχέση και συμφωνία».

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν ειδικότερα προβλήματα συγκεκριμένων περιοχών, όπως η προσβασιμότητα, η περιβαλλοντική επιβάρυνση, οι χρήσεις γης, η ανάπτυξη μαρινών, αλλά και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε ένα αναβαθμισμένο θαλάσσιο μέτωπο.