Skip to main content

Ανάκληση του μοντέλου Prius της Toyota

Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί συνολικά 400.000 υβριδικά αυτοκίνητα στον κόσμο, κυρίως το τελευταίο μοντέλο Prius λόγω προβλήματος στο σύστημα πέδησης. Απειλή υποβάθμισης
Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota θα ανακαλέσει τα υβριδικά της αυτοκίνητα Prius από όλο τον κόσμο λόγω ενός προβλήματος που παρουσιάζουν στο σύστημα πέδησης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η Toyota θα ανακαλέσει συνολικά 223.068 υβριδικά αυτοκίνητα, από τα οποία τα 199.666 είναι Prius,  στην Ιαπωνία, εξαιτίας ενός ελαττώματος στο υδρολυτικό σύστημα πέδησης, το οποίο λειτουργεί με καθυστέρηση. «Ακούσαμε ότι η Toyota θα λάβει το ίδιο μέτρο παντού στον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Ακίο Τογιόντα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, δεσμεύτηκε σήμερα ότι ο ιαπωνικός όμιλος θα «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της ανάκλησης.

Ο Τογιόντα επεσήμανε επίσης ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ, για να δώσει εξηγήσεις μετά την ανάκληση εκατομμυρίων αυτοκινήτων που παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα.
Το Prius, που πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη που σημαίνει «ο πρώτος», είναι το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε σε ευρεία κλίμακα στον κόσμο.
Το πρώτο μοντέλο του συγκεκριμένου αυτοκινήτου κυκλοφόρησε το 1997. Έως τις 31 Αυγούστου του 2009, σχεδόν 1,5 αγοραστές το επέλεξαν σε 40 χώρες.

Το Prius αναδείχτηκε το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο στην Ιαπωνία το 2009, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση ενθαρρύνει με οικονομικά κίνητρα τους αγοραστές να στρέφονται στα «καθαρά» αυτοκίνητα. Η τρίτη γενιά του οχήματος, αυτή που παρουσίασε προβλήματα στο σύστημα πέδησης, κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το Μάιο του 2000 και αναμένεται να διατεθεί σταδιακά σε 80 χώρες.

Το νέο Prius 2010 κατασκευάζεται επί του παρόντος μόνο στην Ιαπωνία (η προηγούμενη γενιά κατασκευαζόταν και στην Κίνα). Το νέο μοντέλο είναι εξοπλισμένο με μπαταρία νικελίου και βενζινοκινητήρα 1.800 κυβικών εκατοστών. H Toyota έχει πουλήσει 170.000 αυτοκίνητα Prius στην Ιαπωνία και 100.000 στις ΗΠΑ. Η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το Δεκέμβριο την τέταρτη γενιά του αυτοκινήτου. Το νέο μοντέλο είναι εξοπλισμένο με μπαταρία ιόντων λιθίου. Το αυτοκίνητο θα κυκλοφορήσει το 2011 ύστερα από εκτενή τεστ που θα γίνουν στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα συνιστούν τον πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της Toyota, που κατασκεύασε 530.000 οχήματα αυτού του τύπου το 2009.

Απειλή υποβάθμισης από τη Moody΄s

Υπό εξέταση έθεσε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody΄s την πιστοληπτική ικανότητα της ιαπωνικής Toyota, με την υποβάθμισή της να είναι πιθανή, εξαιτίας των πρόσφατων υπέρογκων ανακλήσεων αυτοκινήτων της με διάφορα προβλήματα.

Η Moody΄s ανέφερε ότι οι ανακλήσεις «ενδέχεται να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στο όνομα της εταιρείας».

«Η ενέργεια αυτή προκλήθηκε από τον προβληματισμός της Moody΄s ότι τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζουν προϊόντα της Toyota και οι σχετικές ανακλήσεις ενδέχεται να έχουν περισσότερο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο όνομα της εταιρείας, την τιμολογιακή της δύναμη και τα μερίδια που κατέχει σε σημαντικές αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης.