Skip to main content

Ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη από γκαζάκι στην Άνω Πόλη

Το Συγκρουσιακό Αναρχικό Μέτωπο Θεσσαλονίκης ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην Άνω Πόλη την περασμένη εβδομάδα

Στην ανάληψη της ευθύνης για την έκρηξη από γκαζάκι σε είσοδο πολυκατοικίας, που έγινε στην Άνω Πόλη στις 27 Μαΐου προχώρησε το Συγκρουσιακό Αναρχικό Μέτωπο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το Συγκρουσιακό Αναρχικό Μέτωπο Θεσσαλονίκης σε μακροσκελές κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα προσκείμενη στον αντιεξουσιαστικό χώρο:

«Το Βορειο-Ατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ) από την ίδρυσή του, το 1949, μέχρι και σήμερα, αποτελεί μία στυγνή πολεμική μηχανή, αποτέλεσμα της συμμαχίας καπιταλιστικών κρατών, ένα μέσο για την εξασφάλιση των συμφερόντων και της κερδοφορίας εθνικών και υπερεθνικών κεφαλαίων. Το 1949 η συμμαχία αυτή των κρατών του Ατλαντικού, με ηγέτιδα δύναμη τις ΗΠΑ, είχε διττό στόχο, αφ' ενός να αποτελέσει ισχυρό στρατιωτικό αντίβαρο στην ΕΣΣΔ (άλλωστε, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου το ΝΑΤΟ υιοθέτησε σαφή αντικομμουνιστική ρητορική και αυτοπροσδιοριζόταν ως συμμαχία απέναντι στην "κομμουνιστική απειλή") αφετέρου να συμβάλει στην εδραίωση της δυτικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Την περίοδο που ακολούθησε μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου (και την πτώση της ΕΣΣΔ) το ΝΑΤΟ συνέχισε να αποτελεί ένα πολιτικό-στρατιωτικό εργαλείο στα χέρια των κρατών-μελών του και του διεθνούς κεφαλαίου. Στα μέσα της δεκαετίας του '90 συνάπτει συνεργασίες (PFP) με χώρες σε Ευρώπη, Ασία και βόρεια Αφρική που δεν είναι τακτικά μέλη του ΝΑΤΟ, ωστόσο στηρίζουν στρατιωτικά τις νατοϊκές επεμβάσεις. Το πρόσχημα που πλέον χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για να επέμβει στρατιωτικά σε περιοχές στρατηγικής και οικονομικής σημασίας είναι "η διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας". Έτσι, τη δεκαετία του '90 έλαβε χώρα η νατοϊκή θηριωδία στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο νατοϊκός στρατός εξαπέλυσε πολεμικές επιχειρήσεις σε βοσνία-ερζεγοβίνη (1994), Γιουγκοσλαβία (1999), Κόσοβο (1999) και χρησιμοποίησε χιλιάδες πυραύλους, βόμβες διασποράς και ραδιενεργά βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, αφήνοντας πίσω χιλιάδες πτώματα παιδιών και αμάχων. Χιλιάδες θύματα της νατοϊκής πολεμικής μηχανής για να εξασφαλίσουν οι καπιταλιστές την κυριαρχία στη διαμόρφωση και εκμετάλλευση της πολιτικής και οικονομικής συνθήκης της περιοχής.

Η προσπάθεια απόκρυψης του πραγματικού ρόλου του ΝΑΤΟ αποτελούσε πάγια τακτική του, έτσι από τις διακηρύξεις για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης, μετά τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον στις 11/9/2001 επιδόθηκε στη διακήρυξη του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" στρέφοντας το βλέμμα του στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ευρύτερης περιοχής της Ευρασίας.

Το αποτέλεσμα ήταν το ξέσπασμα του πολέμου σε Αφγανιστάν (2001), Ιράκ (2003), Λιβύη και Συρία (2011). Τα νατοϊκά προσχήματα για τις πολεμικές συρράξεις σ' αυτές τις περιοχές σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας όμως καταρρίπτονται, καθώς τα πραγματικά κίνητρα των συγκεκριμένων επεμβάσεων δεν είναι άλλα απ' το κυνήγι των ενεργειακών πόρων, τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών δρόμων και την εξασφάλιση όσο το δυνατόν υψηλότερης κερδοφορίας του διεθνούς κεφαλαίου.

Το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς. Αφ' ενός γιατί οι γεωπολιτικές εντάσεις αναπτύσσουν άμεση σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης με τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία και αφ' ετέρου γιατί η οικονομική κρίση οξύνει τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εμπόλεμες ζώνες (με τωρινό παράδειγμα αυτό της Συρίας) να μετατρέπονται σε πεδίο στρατιωτικής εκτόνωσης των διεθνών ανταγωνισμών με τις επιμέρους δυνάμεις να διεκδικούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τον έλεγχο των αγορών και των ενεργειακών διόδων, τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων για τη διάνοιξη νέων αγορών και την επέκταση των ήδη υπάρχουσων.

Σ' αυτό το πλαίσιο ενδοκαπιταλιστικής σύγκρουσης των συμφερόντων κρατών και κεφαλαίου, όπου η πολεμική εμπλοκή αποτελεί επιχειρηματική ευκαιρία και διέξοδο απ' την οικονομική κρίση, οι αναδυόμενοι ενδοσυστημικοί ανταγωνισμοί έχουν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αλλαγές στους συσχετισμούς δυνάμεων και τη συνεχή αναδιαμόρφωση των επιμέρους συμμαχιών.

Πέρα από τα κέρδη που αποκομίζουν οι κεφαλαιοκράτες από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και την επέκταση και διάνοιξη νέων αγορών, γύρω από την βιομηχανία όπλων και εξοπλιστικών συστημάτων δομείται και μία ολόκληρη οικονομία δισεκατομμυρίων. Υπέρογκα ποσά διατίθενται για την έρευνα και κατασκευή νέων τεχνολογιών οπλικών συστημάτων και ξοδεύονται για στρατιωτικές δαπάνες, ενώ παράλληλα, η εμπορία όπλων αποτελεί μία από τις πιο κερδοφόρες αγορές παγκοσμίως.

***

Όσον αφορά την ντόπια κατάσταση, η ένταξη της ελλάδας στην νατοϊκή συμμαχία βρήκε τα προσχήματά της στον κίνδυνο μιας κομμουνιστικής επανάστασης. Επί της ουσίας, βέβαια, αποτελούσε τον μονόδρομο που όφειλε να διασχίσει η ντόπια ελίτ προκειμένου να ενισχύσει την κυριαρχία της στο εσωτερικό και να αναζητήσει το δικό της μερίδιο στην πίτα του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων.

Κι αν για αρκετές δεκαετίες, τόσο τα προσχήματα, όσο και η ουσία της εμπλοκής του ελληνικού κράτους στο ΝΑΤΟ, οδήγησαν στην -με κάθε μέσο- (ακόμη και με στρατιωτικά πραξικοπήματα) ισχυροποίηση της ντόπιας αστικής τάξης, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, στο σήμερα, ο ελλαδικός χώρος, όπως και η βαλκανική χερσόνησος στο σύνολό της, τείνει να μετατραπεί σε μία πλήρως στρατιωτικοποιημένη περιοχή, με στρατηγική σημασία (λόγω της "γεωστρατηγικής της τοποθέτησης") για το μέλλον της συμμαχίας και των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών.

Τα τελευταία χρόνια, γινόμαστε μάρτυρες της όξυνσης μιας ενδοκαπιταλιστικής αντιπαράθεσης και της επεκτατικότητας του κεφαλαίου στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου, της μέσης ανατολής και των βαλκανίων. Κράτη και διακρατικές συμμαχίες, αλλά και τα ισχυρά στρατιωτικά εργαλεία τους, διαμορφώνουν μία πραγματικότητα διαρκούς προσπάθειας εδραίωσης και ισχυροποίησης επιμέρους κομματιών της οικονομικής τους ελίτ στην περιοχή. Η επιδείνωση των σχέσεων τουρκίας - ηπα, ένα κλιμακούμενο σκηνικό έντασης μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικου κράτους, και οι προοπτικές αναδιαμόρφωσης των συσχετισμών της εκμετάλλευσης εδαφών και ενεργειακών πόρων που συνοδεύουν την εμπόλεμη πραγματικότητα, αφήνουν τουλάχιστον ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας πολεμικής εμπλοκής μεταξύ ελλαδας και τουρκίας.

Αυτή η πραγματικότητα, στην πράξη έρχεται να εκφραστεί μέσα από το σύνολο των συμφωνιών που έχουν συναφθεί τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση των υπαρχουσών ευρωνατοϊκών βάσεων και την εγκατάσταση νέων. Από την Αλεξανδρούπολη και την Λάρισα, μέχρι τον Άραξο και την Σούδα ο ελλαδικός χώρος δεν αποτελεί απλά μία αποθήκη drones, πυρηνικών, πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών, αλλά μία περιοχή στρατιωτικοποιημένη με ενεργό συμμετοχή στις καπιταλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις (όπως το παράδειγμα της βάσης της Σούδας σε πολεμικές επιχειρήσεις του κεφαλαίου στην μέση ανατολή).

Στην θεσσαλονίκη, από το 2009 εδρεύει στο Γ' Σώμα Στρατού το στρατηγείο του ΝΑΤΟ (NRDC-GR) που επί της ουσίας αποτελεί το διοικητήριο για το χερσαίο τμήμα των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων. Το νατοϊκό στρατηγείο πέρα από βάση προορισμένη για πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου αποφασίζει και διατάσσει κάθε επερχόμενη κίνηση ενός μεγάλου τμήματος των στρατιωτικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στον ευρωπαϊκό χώρο. Στην δομή διοίκησης, πέρα από το προφανές σύνολο ανώτερων αξιωματούχων του στρατού, συμμετέχει και μία ομάδα επιστημονικών συμβούλων που συμβάλλει στην διατύπωση των αποφάσεων συμβουλεύοντας άμεσα τους ανώτερους διοικητές για πολιτικά, στρατηγικά, τακτικά και επιχειρησιακά ζητήματα.

Το βράδυ του Σαββάτου 26/5 τοποθετήσαμε εμπρηστικό μηχανισμό στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει το στέλεχος του τοπικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ ... στην οδό στη Θεσ/νίκη. Ο εν λόγω νομικός-ακαδημαϊκός, πέρα από το ότι έχει διατελέσει καθηγητής τόσο στην Αστυνομική Ακαδημία, όσο και στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, σήμερα εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου του ΝΑΤΟ.

Στις αρχές Μαϊου, ο ... συμμετείχε και ως ομιλητής στο διεθνές συνέδριο νομικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσ/νίκη. Μία αράδα νομικών, ακαδημαϊκών και υψηλόβαθμων στελεχών του ΝΑΤΟ, επιδόθηκαν σε ένα τριήμερο συζητήσεων με στόχο την διαμόρφωση των νομικών πτυχών του "συμμαχικού" μέλλοντος. Αυτό το think tank του ΝΑΤΟ, που όχι μόνο παρέχει νομική συγκάλυψη στους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αλλά και συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση των στρατηγικών σχεδιασμών της συμμαχίας, έχει βαμμένα τα χέρια του με το αίμα καταπιεσμένων.

***

Οι εθνικοί και υπερεθνικοί στρατοί αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία στα χέρια των κρατών και των κεφαλαιοκρατών για τη διασφάλιση και επέκταση των κερδών τους.Το αφήγημα της εθνικής ενότητας και η προάσπιση με κάθε κόστος της εθνικής ομοιογένειας και της εδαφικής κατοχύρωσης της, που προωθούν τη συσπείρωση γύρω από άλογες ταυτότητες (όπως το έθνος ή η φυλή) με στόχο τον αποπροσανατολισμό της τάξης των καταπιεσμένων από τους πραγματικούς εχθρούς της (το κράτος, τον καπιταλισμό και το κεφάλαιο), τον κατακερματισμό της και την άμβλυνση των ταξικών αντιθέσεων, αποτέλεσαν μία απ' τις κύριες ιδεολογικές βάσεις δόμησης των εθνικών στρατών. Έτσι, η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και η προστασία από "εξωτερικούς εχθρούς" μεταφράστηκε μέσω των εθνικών στρατών με υλικούς όρους σε μαζικές δολοφονίες, εκκαθαρίσεις, διωγμούς, δολοφονίες μεταναστών στα σύνορα με μοναδικό πραγματικό στόχο την περαιτέρω κερδοφορία μιας μερίδας κεφαλαιοκρατών.

Και στο εσωτερικό κάθε κράτους, όμως, ο εθνικός στρατός, πέρα από σύμβολο κρατικής υπεροπλίας και παντοδυναμίας της κυριαρχίας, αποτελεί την πολεμική μηχανή των εξουσιαστών, το εργαλείο επιβολής κράτους και κεφαλαίου. Σε πραξικοπήματα, σε σπασίματα απεργιών, σε καταστολή εξεγέρσεων, διαδηλώσεων και επαναστατικών κινημάτων, στη διαχείριση μεταναστευτικών ροών, σε ασκήσεις καταστολής πλήθους, ο εθνικός στρατός πρωτοστατεί για να επιβάλει την τάξη και να κατοχυρώσει την ασφάλεια των καταπιεστών.

Για τους αγωνιστές που αρνούνται να καταταγούν στο στρατό επιλέγοντας μ' αυτό τον τρόπο να αμφισβητήσουν στην πράξη την εξουσία του εθνικού στρατού, το κράτος επιφυλάσσει διώξεις ανυποταξίας, στρατοδικεία και το πρόστιμο των 6000€. Μάλιστα για το αδίκημα της ανυποταξίας ισχύει ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς που το χαρακτηρίζει ως συνεχές, με αποτέλεσμα οι ολικοί αρνητές στράτευσης, σε κάθε σειρά καταταγής που δεν παρουσιάζονται να επιβαρύνονται ξανά με δίωξη και πρόστιμο. Το κράτος και ο στρατός, μέσα από αυτές τις αλλεπάλληλες διώξεις των αρνητών στράτευσης, απ' την μιά επιχειρεί την υλοποίηση μιας στρατηγικής εξόντωσης και οικονομικής αφαίμαξης όσων τολμούν να αντιπαρατεθούν στην πράξη με τις επιταγές του, ενώ απ' την άλλη προσπαθεί να παραδειγματίσει όσους καταπιεσμένους δεν επιθυμούν να εμπλακούν, ως αναλώσιμοι στους σχεδιασμούς κρατών και κεφαλαίου.

***

Οι καταπιεσμένοι δεν έχουμε καμία θέση στις τάξεις του στρατού. Η θέση μας βρίσκεται στο επαναστατικό στρατόπεδο, στην μάχη ενάντια στην καπιταλιστική επέλαση, στην μάχη ενάντια στην εξουσία κράτους και κεφαλαίου, στην μάχη ενάντια στους πολέμους για τα συμφέροντα των αφεντικών. Η θέση μας βρίσκεται δίπλα στους καταπιεσμένους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, στον κοινό μας αγώνα για τη δόμηση ενός ελεύθερου και ανεξούσιου κόσμου.

Σε μία εποχή που η άρχουσα τάξη, στην προσπάθειά της για περαιτέρω κερδοφορία και επέκταση της κυριαρχίας της, βάφει τα χέρια της με το αίμα καταπιεσμένων, ο συντονισμός των δυνάμεων των απο τα κάτω προς την κατεύθυνση της δόμησης ενός μαζικού, διεθνοποιημένου και δυναμικού αντιπολεμικού κινήματος γίνεται υποχρέωση. Οι δυναμικές διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις, οι απεργίες, το διάχυτο σαμποτάζ, η μαζική άρνηση των απο τα κάτω να καταταγούν στις τάξεις του στρατού, η στοχοποίηση φορεών, θεσμών και οργάνων που εμπλέκονται στις δολοφονικές επιταγές του κεφαλαίου,αποτελούν μόνο ένα ελάχιστο μερίδιο της αντιβίας που οφείλουμε να προτάξουμε απέναντι στην βία των εθνικών πολέμων. Αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι από το ξεκαθάρισμα που οφείλουμε να κάνουμε απέναντι στους εχθρούς της τάξης μας: Οι καταπιεσμένοι κι οι εκμεταλλευόμενοι, σε όποια πλευρά των συνόρων και να βρίσκονται, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους, έχουν να χωρίσουν, όμως, τα πάντα με τον κόσμο της εκμετάλλευσης και της υποταγής.

Η διαμόρφωση μίας συνθήκης αντιεξουσιαστικού, ακηδεμόνευτου και αντιθεσμικού αγώνα ενάντια σε εθνικούς πολέμους, δεν μπορεί να ειδωθεί αποκομμένα από την ειδικότερη περίπτωση μίας αγωνιστικής στάσης των καταπιεσμένων ενάντια στο ΝΑΤΟ. Η αντιπαράθεση με την εγκατάσταση νέων και την αναβάθμιση παλιών βάσεων του ΝΑΤΟ στον ελλαδικό χώρο, δεν έρχεται να συμβολίσει επικίνδυνα πατριδολαγνικά ιδεολογήματα. Έρχεται να ανοίξει τον δρόμο για την αντιπαράθεση με την βιαιότερη έκφανση της υλοποίησης των σχεδιασμών της παγκόσμιας αστικής τάξης, την αντιπαράθεση με τους σχεδιασμούς εθνικών πολέμων. Ο αγώνας των από τα κάτω ενάντια σε σχεδιασμούς των κυριάρχων για στρατιωτικοποίηση της περιοχής των βαλκανίων έρχεται να αποτελέσει εμπόδιο στην προοπτική της όξυνσης των πολεμικών αντιπαραθέσεων (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους καταπιεσμένους) στην περιοχή, ένα εμπόδιο στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΗ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Συγκρουσιακό Αναρχικό Μέτωπο Θεσ/νίκης

Υ.Γ. Από τις 30/5 ο επαναστάτης κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας πραγματοποιεί απεργία πείνας, αγωνιζόμενος ενάντια στην εκδικητικότητα του κράτους και της δικαστικής εξουσίας, διεκδικώντας το δικαίωμα στην άδεια. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και ξεκαθαρίζουμε πως κάθε επιδείνωση της υγείας του, όπως και η μη ικανοποίηση των αιτημάτων του θα επιφέρουν και τις ανάλογες δυναμικές απαντήσεις, από τον κόσμο του αγώνα, ενάντια σε κάθε υπεύθυνο».