Skip to main content

Ανάλυσέ το

Ο manager γράφει για την έλλειψη στρατηγικής του Άρη και την επιθετική ανυπαρξία του ΠΑΟΚ, που κράτησαν το ντέρμπι στο...μηδέν

Γράφει ο manager Νίκος Καλπατσινίδης


Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι είχα τη διαίσθηση ότι θα είναι ένα ντέρμπι τακτικής, που κανένας από τους δυο δεν θα ήθελε να χάσει, πρωτίστως ο ΠΑΟΚ που με τίποτα δεν θα ήθελε να πάει στον επαναληπτικό της Τούμπας με την αρνητική ψυχολογία μιας ήττας από τον Άρη. Έτσι και έγινε.

Ο Μηχαλίτσιος με σχηματισμό 4-2-3-1 για τον Άρη έδειξε εξαρχής ότι ήθελε να αναλάβει την πρωτοβουλία στο παιχνίδι. Κορυφή ο Τσέζαρεκ να τον υποστηρίζουν από αριστερά ο Τόχα και από δεξιά ο Χαβίτο με τον Κόκε πίσω από τον φορ του Άρη. Με δυο αμυντικά χαφ τους Φατί και Πορτίγιο να αναλαμβάνουν την ανασταλτική δουλειά στο χώρο του κέντρου για τον Άρη και να ανακόπτουν κάθε ανάπτυξη του ΠΑΟΚ από τον άξονα. Στην αμυντική γραμμή οι Λαζαρίδης, Ρονάλντο με τον Μισέλ αριστερά και τον Βανγκέλι στα δεξιά να τον προτίμα ο κόουτς του Άρη σε σχέση με τον Νέτο σε μια κίνηση τακτικής αφού έτσι θέλησε να αναχαιτίσει τις επελάσεις του Βιερίνια και δικαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Ο Χάβος παρέταξε την ομάδα του με αμυντικούς προσανατολισμούς κρατώντας χαμηλά το τέμπο και αλλάζοντας το σύστημα του σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια.Έτσι ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με ένα 4-4-2 με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Κοντρέρας και Τσιρίλο, δεξιά ο Σνάουτσνερ και αριστερά ο Λίνο.
Στη μεσαία γραμμή ο Τσουκαλάς μετατοπίστηκε στα δεξιά και στον άξονα ο Γκαρσία με τον Ίβιτς σε νέο ρόλο,και τον Βιερίνια στον γνωστό ελεύθερο ρόλο που έχει ξεκινώντας από τα αριστερά της μεσαίας γραμμής. Σαλπιγγίδης και Μουσλίμοβιτς στην επίθεση του ΠΑΟΚ.

Α Ημίχρονο

Ο Άρης με την βοήθεια και του κόσμου του έδειξε μια επιθετική πρωτοβουλία από την αρχή αλλά δεν μπόρεσε να μετουσιώσει σε ευκαιρίες την κατοχή της μπάλας. Αμέτρητα τα λάθη και από τις δυο πλευρές με τον Άρη να απειλεί ειδικά στη φάση του Κόκε που ερχόμενος από πίσω δέχτηκε την πάσα του Χαβίτο αλλά το σουτ που επιχείρησε κόντραρε.

Δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο αξιώσεων σε όλη τη διάρκεια του α' μέρους ο ΠΑΟΚ ήθελε φανερά να κρατήσει χαμηλά τον ρυθμό του παιχνιδιού έκλεισε τους χώρους στους παίχτες του Άρη καθώς η μετατόπιση του Ίβιτς σε ρόλο φανερά ανασταλτικό από ότι τον έχουμε συνηθίσει έδωσε βοήθειες στο αμυντικό κομμάτι του ΠΑΟΚ. Με τον Σαλπιγγίδη φανερά απομονωμένο στα δεξιά , ο Χάβος έδειξε τις διαθέσεις του να μην ρισκάρει στο παιχνίδι και με τον διεθνή επιθετικό χωρίς ούτε μια πρωτοβουλία ο ΠΑΟΚ παραήταν εύκολη λεία.

Με έναν Ίβιτς τόσο πίσω δεν υπήρχε αυτός που θα προωθήσει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Από την άλλη ο Άρης γνωρίζοντας ότι η δύναμη του αντιπάλου του ήταν από αριστερά με Λίνο και Βιερίνια μπλόκαρε πολύ καλά εκείνη την πλευρά και προσπάθησε να κάνει παιχνίδι με τους Τόχα και Χαβίτο πολύ περισσότερο στα δυο άκρα να πατάνε στην αντίπαλη περιοχή.

Β' Ημίχρονο

Στο δεύτερο ημίχρονο και βλέποντας την επιθετική ανυπαρξία της ομάδας του ο Χάβος έφερε τον Ίβιτς στην γνώριμη του θέση μπροστά από Γκαρσία και Τσουκαλά που πέρασε στον άξονα και αλλάζοντας τον σχηματισμό του σε 4-4-1-1 με εναλλαγές στην κορυφή των Σαλπιγγίδη και Μουσλίμοβιτς.

Με τον Χαβίτο σε πολλή καλή κατάσταση και μόνιμο εκφραστή των επιθετικών ενεργειών του ο Άρης κατάφερε και πάλι να απειλήσει με ένα σουτ του Ισπανού που ξεκινώντας από δεξιά συνέκλινε στον άξονα σε μια κίνηση που του έδινε ελεύθερο πεδίο για δράση. Ο Μηχαλίτσιος βλέποντας τον Άρη να μην έχει την ουσία, το γκολ, έριξε στη μάχη τον Καστίγιο μήπως και προβληματίσει τον ΠΑΟΚ και αλλάζοντας τον τρόπο που επετίθετο έως τώρα βγάζοντας ένα κλασικό φορ και περνώντας έναν περιφερικό επιθετικό επιδιώκοντας να τραβήξει τον ΠΑΟΚ έξω από την περιοχή του. Η κίνηση του Μηχαλίτσιου έφερε την αντίδραση του Χάβου που στο τελευταίο 20λεπτο γύρισε και αυτός σε 4-3-2-1 μήπως και καταφέρει να κλέψει το ματς.

Πέρασε τον Σαλπιγγίδη στο άξονα πίσω από τον Μουσλίμοβιτς και στις πλευρές ο Κουτσιανικούλης που μπήκε αλλαγή και ο Βιερίνια. Ούτε αυτό όμως άλλαξε την εικόνα του ΠΑΟΚ που δεν μπόρεσε να γίνει απειλητικός σε καμιά περίπτωση, ούτε όταν πέρασε στο ματς ο Αθανασιάδης. Ανασταλτικά ο ΠΑΟΚ παρέμενε σταθερός, είχε φροντίσει να έχει υπεράριθμα όταν αμυνόταν και με τους αμυντικούς του μέσους να προσφέρουν βοήθειες όταν χρειαζόταν ειδικά στο μαρκάρισμα του Χαβίτο. Τελευταία ενέργεια για τον Άρη ένα καλό σουτ του Καστίγιο στο 90'.

Συμπέρασμα

Αναμφισβήτητα ήταν παιχνίδι τακτικής. Ο Άρης το πάλεψε το ματς, κυνήγησε τη νίκη αλλά στηρίχθηκε περισσότερο στις εμπνεύσεις και στο ατομικό ταλέντο των παικτών του πάρα στη στρατηγική που είχε χαράξει.  Έλειψαν οι αυτοματισμοί στο παιχνίδι του και πλέον με την φυγή του Κούπερ υιοθετεί ένα πιο ελεύθερο στυλ παιχνιδιού. Έλλειψη η φυγή του Χαβίτο που όλα δείχνουν ότι μετακομίζει στην Ισπανία την δεδομένη στιγμή είναι σε τοπ φόρμα για τον Άρη, σε ρηχά νερά ο Καστίγιο στην επιστροφή του.

Ο ΠΑΟΚ δείχνει ομάδα συγκεντρωμένη στο πλάνο που είχε καταστρώσει πριν από το παιχνίδι. Έκλεισε τους χώρους του αντιπάλου, κράτησε το ρυθμό χαμηλά. Η άμυνά του δεν ρίσκαρε σε κανένα σημείο. Είναι ομάδα που βασίζεται στην πειθαρχεία και στο ρεαλιστικό παιχνίδι κυνηγώντας την ουσία. Επιθετικά έδειξε κατώτερος του αντιπάλου του δεν ολοκλήρωσε καμιά προσπάθεια του. Χωρίς φαντασία στο παιχνίδι του και χωρίς επιλογές παικτών από τον πάγκο.