Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
x

ΑΝΑΠ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΓΔΜ: Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΟΡΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Όπως ανέφερε ο Μπούγιαρ Οσμάνι, συναίνεση πως ο όρος «Μακεδονία» θα πρέπει να υπάρχει στη νέα σύνθετη ονομασία, δείχνει και η κυβέρνηση των Σκοπίων.

H Αθήνα αποδέχεται ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, σε συνέντευξή του σε εκπομπή της τηλεόρασης «24» των Σκοπίων.

Ο κ. Οσμάνι έκανε λόγο για προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για αυτές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το protothema.gr, o ίδιος επεσήμανε πως και στον κυβερνητικό συνασπισμό στα Σκόπια, υπάρχει συναίνεση πως ο όρος «Μακεδονία» θα πρέπει να υπάρχει στη νέα σύνθετη ονομασία, χωρίς όμως να προχωρήσει περισσότερο.

«Κάποιες από τις προτάσεις θα πρέπει να είναι επαρκώς ώριμες ώστε να αντέξουν στην πίεση του κοινού. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν θα βοηθήσω τη διαδικασία» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, συμπληρώνοντας με νόημα: «Προσπαθούμε να βρούμε μια αποδεκτή λύση που δεν θα χτυπήσει ευαίσθητες αξίες των δύο χωρών». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επίλυση του προβλήματος αποτελεί σύνθετη διαδικασία, αλλά θεωρεί πως υπάρχει βούληση από τις δύο κυβερνήσεις ώστε να βρεθεί λύση.

«Προσπαθούμε να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του θέματος. Αυτό το ζήτημα έχει έναν ορθολογικό πυρήνα, με πολλές ωστόσο συναισθηματικές προεκτάσεις που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών» επεσήμανε, τονίζοντας πως είναι η κατάλληλη εποχή προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικό για λόγους ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι, σε άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη, με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ να αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ