Skip to main content

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ένα φιλόδοξο project που ξεφουσκώνει

Με τον τρόπο τους οι δανειστές φαίνεται να «τελειώνουν» ένα project που αλλιώς το ονειρεύτηκε η κυβέρνηση κι αλλιώς εξελίσσεται...
Είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα project της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί πάνω του επενδύει πολλά για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, γενικότερα. Ο λόγος αφορά στην υπό σύσταση ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν μέσω της τελευταίας να γίνουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις, προγραμμάτων κι επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησής τους, υπό μια σοβαρή προϋπόθεση: ότι θα μπορούσε να δίνει δάνεια!
 
Ωστόσο, με τον τρόπο τους οι δανειστές φαίνεται να «τελειώνουν» ένα project που αλλιώς το ονειρεύτηκε η κυβέρνηση κι αλλιώς εξελίσσεται. Από τη στιγμή που δεν θα χορηγεί δάνεια και δεν θα διαχειρίζεται χρήματα, παύει αυτομάτως να είναι και ελκυστική. Για την ιστορία, το project «τρέχει», σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλειστικά το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να εμπλακεί στο project, αλλά σκόνταψε στην άρνηση του υπουργείου Οικονομίας.
 
Οι ξένοι σύμβουλοι της κυβέρνησης, που συνεργάζονται για το σκοπό αυτό με την Αθήνα αποτελούν σε κάθε περίπτωση ένα είδος εγγύησης για την ολοκλήρωση του έργου. Το θέμα όμως είναι το πότε. Ιδανικά, η όλη ιστορία θα πρέπει να κλείσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, για να ανακοινωθεί από του βήματος της ΔΕΘ, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κάτι τέτοιο όμως, υπ' αυτές τις συνθήκες, δείχνει δύσκολο. Αν και από την κυβέρνηση πιστεύουν ότι δεν είναι ακατόρθωτο.