Skip to main content

Αναρμόδια η περιφέρεια για τα προνοιακά επιδόματα

Η Διεύθυνση Πρόνοιας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, τόνισε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, Διονύσης Ψωμιάδης.

Απαντήσεις σχετικά με το θέμα χορήγησης προνοιακών επιδομάτων-μαϊμού δίνει ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, τονίζοντας πως η χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων δεν αποτελεί ευθύνη της περιφέρειας, ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητο οι ανάπηροι πολίτες να γίνονται τα εύκολα θύματα της μνημονιακής λογιστικής.

Αναλυτικά ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε τα εξής:

«Τόσο ως Νομαρχία Θεσσαλονίκης όσο και ως περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήμασταν οι πρώτοι που επισημάναμε στο υπουργείο Υγείας το θέμα των επιδομάτων-μαϊμού. Ήμασταν οι πρώτοι που ζητήσαμε εγγράφως να γίνουν έλεγχοι για την αξιολόγηση των δικαιούχων. Είχαμε πολύ νωρίς υπογραμμίσει την ανάγκη διασύνδεσης των φορέων της υγείας και τη διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να εξασφαλίζονται αδιάβλητες διαδικασίες.

Από κει και πέρα, θέλω να επαναλάβω ότι η Διεύθυνση Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων. Ο ρόλος της υπηρεσίας μας ήταν και παραμένει διοικητικός, καθαρά διεκπεραιωτικός, ανάμεσα στις πρωτοβάθμιες επιτροπές υγείας και στο Υπουργείο Υγείας. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας λαμβάνει τα πορίσματα των επιτροπών και ελέγχει τη νομιμότητα των δικαιολογητικών, προκειμένου να κατανείμει ή να ανανεώσει τα επιδόματα των αναπήρων. Δεν αξιολογεί ούτε εξετάζει, καθώς δεν είχε και δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα ούτε και ιατρικό προσωπικό.

Είμαστε και παραμένουμε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας που αναλαμβάνει τους ελέγχους των δικαιούχων. Πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στην ιστορία με τα επιδόματα-μαϊμού, ένα θέμα που επί χρόνια καταγγέλλαμε στις εκάστοτε κυβερνήσεις, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Δεν μπορεί ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Υγείας να ρίχνουν ευθύνες σε όλους τους άλλους –ευθύνη φέρουν πρώτα απ’ όλους οι ίδιοι για αυτή την κατάσταση.

Από κει και πέρα, όμως, ας μην απαξιώνουμε την κοινωνική πρόνοια και τους αναπήρους στο όνομα του μνημονίου. Λέμε ναι στην κάθαρση, αλλά όχι για λόγους πρόσκαιρου εκλογικού εντυπωσιασμού.

Είναι ανεπίτρεπτο η Πολιτεία, με πρόσχημα την εντατικοποίηση των ελέγχων, να ταλαιπωρεί εξαντλητικά τους νόμιμους δικαιούχους. Ας αφήσουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες και ας κοιτάξουμε την ουσία. Είναι αδιανόητο οι ανάπηροι συμπολίτες μας να γίνονται τα εύκολα θύματα της μνημονιακής λογιστικής. Οι ανάπηροι δεν αντέχουν άλλον εμπαιγμό. Η εντατικοποίηση των ελέγχων και οι ουρές στις επιτροπές δεν τιμωρούν τους παραβάτες, αλλά εντείνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, ταλαιπωρώντας τους χιλιάδες νόμιμους δικαιούχους και τις οικογένειές τους. Ας επιστρέψει κάποτε η λογική στον τόπο αυτό».