Skip to main content

Αναρτώνται στον ΕΟΦ οι τιμές για 610 νέα φάρμακα στην αγορά

Oι νέες τιμές θα σταλούν στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες σύγκλισης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

Ολοκληρώθηκαν στον ΕΟΦ οι διαδικασίες τιμολόγησης των νέων φαρμάκων που πρόκειται σύντομα να πάρουν τιμή για να κυκλοφορήσουν στην αγορά και αναμένεται η ανάρτηση της σχετικής λίστας φαρμάκων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα healthmag.gr, ταυτόχρονα με την ανάρτηση του καταλόγου στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, οι νέες τιμές θα σταλούν στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες σύγκλισης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής, αναμένεται να γίνει τη μεθεπόμενη εβδομάδα, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο προσχέδιο Δελτίου Τιμών νέων φαρμάκων, περιλαμβάνονται 610 περίπου νέα ιδιοσκευάσματα, τα οποία έχουν ζητήσει να τιμολογηθούν από πέρυσι τον Οκτώβριο, μέχρι το τέλος Ιουλίου φέτος.

Στα νέα φάρμακα περιλαμβάνονται: 352 γενόσημα, 32 υβριδικά, 16 όμοια βιολογικά, 42 προϊόντα καλώς καθιερωμένης  χρήσης, 36 με σταθερό συνδυασμό, 12 για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση συγκατάθεσης, 2 παραδοσιακής φυτικής προέλευσης, 18 με γνωστή δραστική, 50 με πλήρη αίτηση και 48 με νέα δραστική ουσία.

Επίσης, από το σύνολο των νέων φαρμάκων, στα 24 δεν έχει δοθεί τιμή, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις των διατάξεων τιμολόγησης, τα 11 είναι ΜΗΣΥΦΑ και  30 είναι εγχωρίως παραγόμενα, τιμολογούμενα βάσει κοστολογίου.

Κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε στα τέλη Ιουλίου, (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ) διευθετήθηκε η πλειονότητα των ενστάσεων και διαφωνιών που είχαν προκύψει από τιμές που συλλέχθηκαν από διαφορετικές χώρες, από κωδικούς που διαπιστώθηκε ότι ήταν σχετικοί, αλλά όχι οι ακριβείς, οπότε αποφεύχθηκε το θέμα της αναγωγής στις συσκευασίες κλπ.

Τώρα, για τις προτεινόμενες τιμές θα υπάρξει απόφαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, επί της οποίας θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση υιοθέτησης των τιμών, από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.