Skip to main content

Ανάσα για την αγορά η απόφαση της Συνόδου Κορυφής λέει το ΒΕΘ

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ ευελπιστεί ότι η απόφαση για στήριξη του τραπεζικού συστήματος θα σηματοδοτήσει την ανάταση της αγοράς, καθώς «οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια». Για μήνυμα αισιοδ

Την ελπίδα ότι η απόφαση που ελήφθη στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας θα αποτελέσει την έναρξη νέας προοπτικής για την οικονομία της χώρας εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

«Καταρχήν η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών προσφέρει ανάσα για την ελληνική οικονομία και τη διαχείριση του χρέους και βάζει φρένο στη μετάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θωρακίζοντας το ευρώ από τους κερδοσκόπους, ωστόσο όλα εξαρτώνται από τον τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν.Ο στόχος ήταν να ξεπεράσουμε το σκόπελο της παρατεταμένης ύφεσης, εν συνεχεία θα μπορέσουμε να βρούμε το βηματισμό μας» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

«Η απόφαση για στήριξη του τραπεζικού συστήματος ευελπιστούμε ότι θα σηματοδοτήσει την ανάταση της αγοράς καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, θα πρέπει να συνδυαστεί με την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική, που μέχρι σήμερα ήταν ανύπαρκτη με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να βουλιάζουν στην ύφεση» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕ,Θ επισημαίνοντας ότι παρά το ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ είναι άγνωστος ο χρόνος που θα απαιτηθεί προκειμένου η Ελλάδα να ανακάμψει.

ΕΣΘ: Μήνυμα αισιοδοξίας από τη χθεσινή συμφωνία

Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, θεωρώντας ότι επιτέλους μπαίνει μία βάση στη χρηματοοικονομική αβεβαιότητα της χώρας μας και της Ευρώπης.

Δεν θεωρούμε ότι η απόφαση της Συνόδου έβαλε «πάτο στο βαρέλι» του δημόσιου χρέους, αλλά θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για να λειτουργήσει η Κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η διαρροή του δημόσιου τομέα, να αναδιοργανωθεί η χώρα μας και να επενδύσει στην ανάκτηση των παραγωγικών της δυνατοτήτων και στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Ελπίζουμε ότι η παράταση των οικονομικών υποχρεώσεων και η μείωση του κόστους δανειοδότησης που πήρε το ελληνικό κράτος θα μεταφερθούν άμεσα στην πραγματική οικονομία, δίνοντας της την απαραίτητη ρευστότητα για να μπορέσει να λειτουργήσει και αλλάζοντας την αρνητική ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά και στην κοινή γνώμη.

Ξεκινώντας, άμεσα, προτείνουμε να δοθεί στις επιχειρήσεις παράταση της αποπληρωμής των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ.
 
Ελπίζουμε την διαπραγματευτική αποτελεσματικότητα που έδειξε η κυβέρνηση να την επιδείξει και στην εσωτερική διακυβέρνηση, θέτοντας, ως βασικό στόχο, την προτεραιότητα της ανάπτυξης και της δίκαιης κατανομής βαρών.