Skip to main content

Χωρίς ασφάλιση είναι πάνω από το 50% των νέων μηχανικών

Οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων δεν κάνουν έναρξη επαγγέλματος λόγω των υψηλών εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ. Η κατάργηση της ρύθμισης Στρατούλη.

Οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, σε περίοδο κρίσης, είναι αυτές που κρατάνε εκτός ασφαλιστικού συστήματος τουλάχιστον το 50% των νέων μηχανικών.

"Μέχρι το 2010 εγγράφονταν στο ΤΣΜΕΔΕ, κάθε έτος, περί τις 2.500 νέοι συνάδελφοι. Σήμερα εγγράφονται περί τους 1.000, ακριβώς επειδή η αγορά εργασίας για τους μηχανικούς είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με την κατάρρευση του κλάδου της οικοδομής και όλων των συνοδών δραστηριοτήτων αλλά, και με την κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής", τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πάρις Μπίλλιας.

Οι απόφοιτοι των ελληνικών Πολυτεχνείων, αποφεύγουν να κάνουν έναρξη επαγγέλματος για να αποφύγουν τις υψηλές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ(κλάδος πλέον του ΕΤΑΑ).

Αλλά η υποαπασχόληση και η ανεργία που ταλαιπωρούν τον κλάδο και, πιο πολύ ακόμη τους νέους μηχανικούς, ουσιαστικά αναγκάζουν πάρα πολλούς να μένουν ανασφάλιστοι αφού δεν είναι εύκολο να καταβάλλουν ανά εξάμηνο εισφορές της τάξης των 1.500 ευρώ.(σ.σ για τους πέραν της 5ετίας ασφαλισμένους μηχανικούς οι εισφορές είναι 2.300 ευρώ/εξάμηνο).

"Μία προσωρινή λύση είχε δοθεί με τη νομοθετική παρέμβαση Στρατούλη, το καλοκαίρι, με την οποία δίδονταν η δυνατότητα στους μετά το 1993 ασφαλισμένους, να επιλέξουν ασφαλιστική κλίμακα. Αυτή η ρύθμιση, αύξησε την εισπραξιμότητα του ΤΣΜΕΔΕ με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στους λίγους μήνες ισχύος της, 9,5 εκατομμύρια. Δυστυχώς, με το νόμο για τα προαπαιτούμενα η δυνατότητα επιλογής κλίμακας καταργείται και μάλιστα αναδρομικά. Για το λόγο αυτό προσφεύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας", πρόσθεσε ο κ. Μπίλλιας.

Με την κατάργηση της παραπάνω ρύθμισης, άμεσο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν έως και 20.000 μηχανικοί που είχαν σπεύσει να ενταχθούν.

Ωστόσο το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, σε μία περίοδο κατάρρευσης της αγοράς, δεν κρατάει εκτός ασφάλισης αποκλειστικά τους νέους μηχανικούς. Γίνεται αιτία και για διαγραφές ασφαλισμένων, ενώ υπάρχουν και εκείνοι, δεκάδες χιλιάδων, που βαρύνονται από ληξηπρόθεσμες οφειλές και απειλούνται με κατασχέσεις.

Να σημειωθεί ότι προ διετίας και με την εφαρμογή του ν. 3986/2011, οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών είχαν αυξηθεί κατά 28% σε μία περίοδο οικονομικής ξηρασίας.

Το άλλοτε ισχυρό και πλεονασματικό ΤΣΜΕΔΕ, μετά το κούρεμα του PSI, τη μαζική έξοδο ασφαλισμένων και τη μεγάλη μείωση στην είσπραξη εισφορών, εκτιμάται ότι έχει λιγότερα από δέκα χρόνια ζωής, βάσει της μελέτης βιωσιμότητας που είχε συντάξει πέρσι ο καθ. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Ζυμπίδης.