Skip to main content

Αναστασιάδης: Καταρρέουν τα Κέντρα Υγείας σε Θερμαϊκό και Βόλβη

Ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, για την κατάσταση που επικρατεί στα δύο Κέντρα Υγείας

Για κατάρρευση των Κέντρων Υγείας στους δήμους Θερμαϊκού και Βόλβης κάνει λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β' Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Επικαλούμενος δημοσίευμα εφημερίδας, ο κ. Αναστασιάδης ζητεί να μάθει εάν το εν λόγω ρεπορτάζ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και, αν ναι, με ποιον τρόπο και πότε προτίθεται ο υπουργός να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται.
 
Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Αναστασιάδη:

«Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: Προβλήματα στα Κέντρα Υγείας  και τα Περιφερειακά Ιατρεία των Δήμων Θερμαϊκού και Βόλβης  
Κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Μακεδονία της Κυριακής” (10 Ιουλίου 2016) οι  μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας των τουριστικών Δήμων Θερμαϊκού και Βόλβης και συγκεκριμένα τα Κέντρα υγείας  της Νέας Μηχανιώνας, της Νέας Μαδύτου, καθώς και τα περιφερειακά ιατρεία της Περαίας, της  Επανομής των Νέων Επιβατών, του Σταυρού, της Ασπροβάλτας και των Βρασνών παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε υλικοτεχνικές υποδομές  

Επειδή στο Κ. Υ.  της Νέας Μηχανιώνας και των περιφερειακών Ιατρείων Περαίας, Επανομής και Νέων Επιβατών περίπου οι μισές θέσεις σε Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν κενές.

Επειδή στο Κ.Υ.Ν. Μηχανιώνας δεν υπάρχει ασθενοφόρο και η εξυπηρέτηση γίνεται από τη βάση του ΕΚΑΒ στην Περαία.

Επειδή λόγω τουριστικής περιόδου στη Νέα Μηχανιώνα, ο πληθυσμός εκτοξεύεται από τις 50.000 στις 90.000, με αποτέλεσμα καθημερινά ένας γιατρός να εξετάζει από 30-40 ασθενείς στα τακτικά ιατρεία, ενώ στην εφημερία μπορεί να δει και πάνω από 100 ασθενείς.

Επειδή στο Κ.Υ. Ν. Μαδύτου και στα περιφερειακά Ιατρεία Σταυρού, Ασπροβάλτας και Βρασνών οι ελλείψεις σε προσωπικό και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες όπως παιδίατρος, καρδιολόγος, ακτινολόγος, ψυχίατρος, χειρουργός, οφθαλμίατρος κ.α. δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα.

Επειδή στο Κέντρο Υγείας Ν. Μαδύτου το οποίο καλύπτει μία πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή, από τα Κερδύλλια έως και τη Μεγάλη Βόλβη, οι εργαζόμενοι παλεύουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκύπτουν, καθώς οι κάτοικοι από 40.000 το καλοκαίρι φτάνουν τις 120.000.

Επειδή το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κ.Υ. Νέας Μαδύτου δεν διαθέτει μικροβιολόγο και αντιδραστήρες και οι πολίτες αναγκάζονται να εξυπηρετηθούν από ιδιώτες της περιοχής.

Επειδή η μοναδική κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ που παραχωρήθηκε στο Κ.Υ. Ν. Μαδύτου αναγκάζεται να εφοδιάζεται καύσιμα από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ο προμηθευτής καυσίμων, κι αυτό σημαίνει ότι για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ πρέπει να διανύσει 140 χιλιόμετρα, με κίνδυνο να απειλείται πολλές φορές η ζωή των κατοίκων.

Επειδή σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται και σε ότι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή,  γεγονός  που δυσκολεύει την εξυπηρέτηση του πολίτη ειδικά κατά τη θερινή περίοδο (αναλώσιμα, καθαριστικά κ.α.)

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε:

Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το δημοσίευμα της εφημερίδας; Και αν ναι, με ποιόν τρόπο και πότε προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω;»