Skip to main content

Αναστασιάδης: Τερματισμός των εγγυήσεων, αν θέλουμε ανεξάρτητο κράτος

Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων.

O τερματισμός του καθεστώτος των εγγυήσεων, είναι «εκ των ων ουκ άνευ, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα υπηρετεί τους πολίτες και όχι τρίτους», τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων.

Αναφερόμενος στην σημερινή μαύρη μέρα της τουρκικής εισβολής, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «πρέπει να αναλογιστούμε τα αίτια, που την προκάλεσαν» και τόνισε ότι απαιτείται σεβασμός στη δημοκρατία, ενότητα και σταθερότητα στις θέσεις μας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η διαίρεση Κύπρου οφείλεται στην Τουρκία και τον κατοχικό στρατό.

Με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, η Λευκωσία απάντησε στον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έγινε δεκτός στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τουρκικών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων.

«Είναι καιρός οι Τουρκοκύπριοι να λάβουν σοβαρές και τολμηρές αποφάσεις, που αφορούν το μέλλον τους, αν δηλαδή το βλέπουν με την Τουρκία ή σε μια επανενωμένη πατρίδα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε στο ΡΙΚ ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρούν κανονικά και πρόσθεσε ότι «η καλύτερη απάντηση στην Τουρκία, είναι οι χαμηλοί τόνοι, η ψυχραιμία, η σοβαρότητα και τα λίγα λόγια».