Skip to main content

Αναστασιάδης: Χωρίς στρατηγική η κυβέρνηση για τους πρόσφυγες

Την έντονη διαμαρτυρία του για τον τρόπο διαχείρισης της εγκατάστασης των προσφύγων, εκφράζει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης

«Ανοιχτή επιστολή» προς τους Πάνο Καμμένο, Νίκο Τόσκα και Ιωάννη Μουζάλα, έστειλε ο βουλευτής ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης για τη δημιουργία τεσσάρων νέων κέντρων προσωρινής διαμονής προσφύγων στα όρια των Δήμων Ωραιοκάστρου και Δέλτα, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για τον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος και ζητώντας να μεριμνήσουν για την δίκαιη και ισομερή κατανομή σε όλες τις περιοχές.

Αναλυτικά το κείμενο του κ. Αναστασιάδη:

Μόλις δύο μήνες μετά τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, επί της συμμαχικής οδού Ωραιοκάστρου - Διαβατών, δημιουργούνται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στα όρια των Δήμων Ωραιοκάστρου και Δέλτα άλλα τέσσερα (4) κέντρα προσωρινής διαμονής προσφύγων.

Συγκεκριμένα:

Σε απόσταση 2 χλμ. από το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου EXALKO, επίσης επί της συμμαχικής οδού και κοντά στον οικισμό Παλαιοκάστρου στα όρια του δήμου Ωραιοκάστρου, εκτελούνται ήδη εργασίες για υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων.

Επίσης στο χώρο του πρώην εργοστασίου ΕΛΤΕΞ στο Καλοχώρι, σε αυτόν των Βυρσοδεψείων Καραμανλή στο Καλοχώρι και σε χώρο απέναντι από τον Βιολογικό σταθμό Θεσσαλονίκης κοντά στην Σίνδο εκτελούνται παρόμοιες εργασίες.

Έτσι, σε μια ακτίνα 5 χλμ. θα συγκεντρωθεί το 30% των προσφύγων της επικράτειας, επιβαρύνοντας μονομερώς τη συγκεκριμένη περιοχή. Η Κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, δεν έχει λάβει καθόλου υπόψιν της το πάγιο αίτημα για ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλη την περιφέρεια, που είναι και ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό είναι άδικο υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν σημαντικά προβλήματα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στην περιοχή και δημιουργία πιθανών ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται πιθανοί χώροι εγκατάστασης προσφύγων και μέσα στην ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο.
 
Διαπιστώνεται για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση παραγκωνίζει τους Ο.Τ.Α. και τις τοπικές κοινωνίες επιλέγοντας χώρους χωρίς σχέδιο και στρατηγική, εκτός και αν ισχύει το δόγμα του Αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σύμφωνα με το οποίο στις ακριβές περιοχές δεν πρέπει να εγκατασταθούν πρόσφυγες, δηλαδή η αντιμετώπιση περιοχών και κατοίκων ως πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
     
Κ.Κ. Υπουργοί,

Μετά από τα παραπάνω εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου για τον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος και παρακαλώ να μεριμνήσετε για την δίκαιη και ισομερή κατανομή σε όλες τις περιοχές.