Skip to main content

Αναθεώρηση στόχων για το έλλειμμα ζητά ο Ρέντσι

Να επιτραπεί στην Ιταλία να αυξήσει το έλλειμμά της ούτως ώστε να μπορέσει να μειώσει τους φόρους για τους πολίτες ζητά ο Ματτέο Ρέντσι

Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς, Ματτέο Ρέντσι, επιμένει. Zητά να επιτραπεί στην Ιταλία να αυξήσει το έλλειμμά της στο 2,9% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος για πέντε χρόνια. Κύριος στόχος, να μειωθούν οι φόροι για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Κανονικά, βάσει των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων, η Ιταλία θα πρέπει να περιορίσει το 2018 την σχέση ελλείμματος- AΕΠ στο 1,4%.

Ο Ρέντσι παρουσιάζει την πρότασή του στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Avanti (Μπροστά) και εμπνέεται προφανώς από τη νέα πολιτική δύναμη του Γάλλου προέδρου Μακρόν, όπως τονίζουν πολλοί σχολιαστές. «Με την πρότασή μου, η Ιταλία θα εξασφαλίσει τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ για πραγματική μείωση των φόρων και για τον επανακαθορισμό των στρατηγικών ανάπτυξης», γράφει ο γραμματέας των Δημοκρατικών.

«Πρέπει να κάνουμε παρελθόν τη λιτότητα και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι Rai.

Η αντίδραση των Βρυξελλών

Oι Βρυξέλλες, όμως, δεν ενθουσιάστηκαν. «Μας χρειάζεται μια Ιταλία η οποία να σέβεται έξυπνους κανόνες, με ευελιξία», απαντά  ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Τις αποφάσεις αυτές δεν μπορεί να τις λάβει μια χώρα μονομερώς. Συμμετέχουμε όλοι μαζί στην νομισματική ένωση»,πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο Ρέντσι επιμένει όμως, ότι «υπάρχει μια προκατάληψη απέναντι στην Ιταλία» και ζητά από την Ευρώπη να αλλάξει στάση, τόσο στην οικονομική πολιτική, όσο και στην αλληλεγγύη στο τεράστιο θέμα του μεταναστευτικού.

Ο δε Ιταλός υπουργός οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, προσπαθεί να καθησυχάσει την Ευρώπη και να δείξει ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, οι δεσμεύσεις πρόκειται να τηρηθούν. Ο τεχνοκράτης υπουργός της κυβέρνησης Τζεντιλόνι εκτιμά ότι «είναι προτάσεις που μπορεί να εφαρμοσθούν μόνο μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές». Πάντως είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση σίγουρα δεν έχει λήξει…

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle