Skip to main content

Αναβιώνει το ιστορικό «Παλαιό Παντοπωλείο» στην Όσσα Λαγκαδά (φωτο)

Ένας χώρος πολιτισμού γεννήθηκε στον παραδοσιακό οικισμό με την αναβίωση του παλιού παντοπωλείου στην «Κάτω Αγορά» του χωριού.

Μέσα σε κλίμα χαράς κι ενθουσιασμού, με την παρουσία των κατοίκων του χωριού, αλλά και πολλών επισκεπτών, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018, στην Κάτω Αγορά της Όσσας Λαγκαδά, η επανάχρηση του «Παλιού Παντοπωλείου» του χωριού.

Στην Κάτω Αγορά, που κάποτε αποτελούσε το ιστορικό, οικονομικό, κοινωνικό και διοικητικό κέντρο του χωριού, και που τις τελευταίες δεκαετίες παρέμενε παραμελημένη και υποβαθμισμένη, ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» πήρε την πρωτοβουλία και προχώρησε στην αποκατάσταση και αναβίωση ενός παλιού παντοπωλείου.

Οι εργασίες επανάχρησης ξεκίνησαν με καθαρισμό, απεντόμωση και απολύμανση του χώρου, ενώ παράλληλα συλλέγονταν τα αντικείμενα που θα εντάσσονταν στο παλιό παντοπωλείο. Στη συνέχεια συντηρήθηκαν τα υφιστάμενα ξύλινα στοιχεία του κτίσματος -πατώματα, ταβάνια, ράφια και κουφώματα- και απομακρύνθηκε η νεώτερη μεταλλική πόρτα που αντικαταστάθηκε με νέα ξύλινη, παραδοσιακού τύπου. Τοίχοι και πατώματα στοκαρίστηκαν, απομακρύνθηκε η λαδομπογιά που κάλυπτε τα κουφώματα, έγιναν οι απαραίτητες χρωματικές παρεμβάσεις και ακολούθησε -κατά το δυνατόν- το στήσιμο και η αναπαράσταση του παντοπωλείου, όπως αυτό διατηρήθηκε στη μνήμη των κατοίκων την περίοδο της 60χρονης λειτουργίας του, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1940, μέχρι και το οριστικό κλείσιμό του το 2004. Ο ξύλινος πάγκος και οι προθήκες, η παλιά ζυγαριά και οι κασέλες, τα κουτιά με τις κλωστές και τα κουμπάκια, οι νταμιτζάνες και τα μπουκάλια, οι παλιές μαθητικές τσάντες και κάθε λογής κουτιά και συσκευασίες προϊόντων, αλλά και πολλές σπάνιες μεταλλικές διαφημιστικές πινακίδες, τοποθετήθηκαν στο χώρο του παλιού παντοπωλείου για να ξυπνούν νοσταλγικές μνήμες στους παλαιότερους και για να «αφηγούνται» σελίδες της νεότερης ιστορίας στους νεότερους.

Με την επανάχρηση του παλιού παντοπωλείου προστίθεται άλλος ένας χώρος πολιτισμού στον παραδοσιακό οικισμό, μετά την επανέκθεση της «Λαογραφικής Συλλογής Όσσας» που εγκαινιάστηκε το 2016. Ταυτόχρονα, στα άμεσα σχέδια του συλλόγου είναι η δημιουργία και του παλιού υποδηματοποιείου, μιας και η Όσσα υπήρξε για αιώνες κέντρο βυρσοδεψίας και υποδηματοποιΐας. Όλοι αυτοί οι επισκέψιμοι χώροι συνθέτουν ένα «Ανοιχτό Μουσείο Αγροτικής Ζωής», πρότυπο και μοναδικό για όλη την περιοχή. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχώρησε στον Σύλλογο Οσσαίων το σήμα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, ως μέρος των εκδηλώσεων και δράσεων που πραγματοποιούνται το έτος αυτό σε όλη την Ευρώπη!

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» κ. Σοφία Καραϊωάννου-Σαχπάζη καλωσόρισε τον κόσμο και ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και εθελόντριες του συλλόγου, οι οποίοι προσέφεραν εργασία και πολύτιμο χρόνο για την επίτευξη του σκοπού, ενώ στη συνέχεια ο Γεν. Γραμματέας κ. Άγγελος Μήτσας αναφέρθηκε στο ιστορικό και στο πρόγραμμα της δράσης. Αμέσως μετά, ο κόσμος περιηγήθηκε στο χώρο του παντοπωλείου και κεράστηκε από τα χειροποίητα εδέσματα που έφτιαξαν οι κυρίες του συλλόγου. Την εκδήλωση πλαισίωσε με μοναδικό τρόπο ο κ. Αλέκος Παναγόπουλος, ο οποίος με το σαξόφωνό του δημιούργησε μια πολύ όμορφη μουσική ατμόσφαιρα.

Τα εγκαίνια ευλόγησαν ο αρχιμ. π. Ιωάννης Αρσενιάδης και ο π. Θωμάς Φαρδής, μεταφέροντας και τις ευχές του Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη. Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Λαγκαδά κ. Γεώργιος Μήττας, ο πρόεδρος της Τοπ. Κοινότητας Όσσας κ. Αστέριος Μπρατάνης, ο πρόεδρος της Τοπ. Κοινότητας Βερτίσκου κ. Αστέριος Οξινάς, ο πολιτευτής κ. Κων/νος Αμπατζάς, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Λ. κ. Βέτα Λυκουρέντζου, ο δημ. σύμβουλος κ. Άγγελος Καλαϊτζής, ο Καθηγ. ΑΠΘ κ. Τρύφων Τσομπάνης, ο αντιδήμαρχος Τεχν. Έργων Δ. Παύλου Μελά κ. Κων/νος Πάντσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Παρχάρ» κ. Αναστάσιος Μουχτίδης. Δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν από κοντά μας και οι αγαπημένες φίλες από τη Λαογραφική Ομάδα Γυναικών Σοχού, που τιμούν πάντα τον Σύλλογο με τη φιλία τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν στην επανάχρηση του παλιού παντοπωλείου: «Τους εθελοντές μας, τις κυρίες του συλλόγου που από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα ήταν εκεί βοηθώντας σε όλες τις φάσεις, όλους αυτούς που έδωσαν πράγματα για το παντοπωλείο, τον ξυλουργό μας κ. Παρασκευά Μήτσα για την επιμέλεια των ξύλινων εργασιών και λεπτομερειών, τους κ. Δημήτρη Καμάρη και Νίκο Τσιόκα, για την επιμέλεια του εξαιρετικού έντυπου υλικού και των φωτογραφιών αντίστοιχα, τους κ. Ηλία Πάρτσιο, Αθανάσιο Ουγκρενίδη, Κων/νο Αναστασιάδη, τις κ. Όλγα Δεληγιάννη, Αναστασία Βαλαβανίδου και Κλεοπάτρα Θεολογίδου για τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις τους και την κ. Μαρία Φιλίππου για την υπέροχη ζωγραφιστή πινακίδα που μας ετοίμασε με το λογότυπο του συλλόγου και τα παλιά υφαντά μοτίβα. Φυσικά, ευχαριστούμε ιδιαίτερα την οικογένεια Γρηγορίου Β. Γρόλλιου για την ευγενική παραχώρηση του κτίσματος του παντοπωλείου».