Skip to main content

Αναβλήθηκε συνάντηση για τη Συρία που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Σότσι

Το Συριακό Κογκρέσο για τον Εθνικό Διάλογο επρόκειτο να διεξαχθεί τον Νοέμριο αλλά κάποια αντιπολιτευόμενα κόμματα απέρριψαν την ιδέα της συνάντησης

Για τον Φεβρουάριο αναβλήθηκε το Κογκρέσο των Λαών της Συρίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Σότσι σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλείται διπλωματική πηγή.

Το αποκαλούμενο Συριακό Κογκρέσο για τον Εθνικό Διάλογο, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο αλλά κάποια αντιπολιτευόμενα κόμματα απέρριψαν την ιδέα της συνάντησης, που αποτελούσε πρόταση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν φονικές αεροπορικές επιδρομές σε ένα χωριό στη συριακή επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Tο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, κατηγόρησε χθες τον ρωσικό στρατό ότι στοχοποίησε «κτίρια κατοικιών» στο χωριό Αλ-Σάφαχ, στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, στην επαρχία Ντέιρ Έζορ. Τα πλήγματα αυτά είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 53 άμαχοι, από τους οποίους 21 ήταν παιδιά, σύμφωνα με την οργάνωση.

«Τα ρωσικά αεροπλάνα δεν πραγματοποίησαν πλήγματα στο Αλ-Σάφαχ στην επαρχία Ντέιρ Έζορ», ανέφερε το υπουργείο, κατηγορώντας το Παρατηρητήριο για «πλαστογραφία».

«Τα πλήγματα του ρωσικού στρατού στη Συρία που πραγματοποιούνται εκτός των πόλεων στοχεύουν μόνο διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε το υπουργείο, διαβεβαιώνοντας πως επαληθεύει τους στόχους του στη Συρία «μέσω πολλών διαύλων».

Εξάλλου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε νέους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα, μια περιοχή κοντά στη Δαμασκό που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και όπου, παρ΄όλ΄αυτά, έχει εγκαθιδρυθεί μία από τις τέσσερις ζώνες «αποκλιμάκωσης» .

Η Ανατολική Γούτα, που πολιορκείται από το 2013 από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ αποτελεί μία από τις τέσσερις ζώνες «αποκλιμάκωσης» που δημιουργήθηκαν φέτος σε ορισμένες περιοχές της χώρας με απώτερο σκοπό την εγκαθίδρυση μιας κατάπαυσης του πυρός.

Παρ'oλ΄αυτά, το καθεστώς ενέτεινε από τα μέσα Νοεμβρίου τα πλήγματά του εναντίον της περιοχής αυτής, όπου περίπου 400.000 κάτοικοι αντιμετώπιζαν ήδη μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Σήμερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού του καθεστώτος σε πολλές περιοχές είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 14 αμάχων.

Οι φονικές επιδρομές με στόχο τη Γούτα τις τελευταίες δύο εβδομάδες προκάλεσαν περισσότερους από 100 θανάτους, σύμφωνα με αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Η ένταση των βομβαρδισμών του καθεστώτος ακολουθεί την επίθεση που εξαπέλυσαν στα μέσα Νοεμβρίου οι αντάρτες εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται στον τομέα.

Σε αντίποινα για τα πλήγματα του καθεστώτος, οι αντάρτες εξαπέλυσαν πρόσφατα όλμους και ρουκέτες εναντίον της Δαμασκού, προκαλώντας πολλούς θανάτους.