Skip to main content

Αναξιοκρατία στον ΟΑΣΘ αποκαλύπτει επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Σε ορισμένες νευραλγικές θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΟΑΣΘ επελέγησαν άτομα τα οποία δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο.

Ζητήματα αναξιοκρατίας κατά την επιλογή διευθυντικών στελεχών στον ΟΑΣΘ αναδεικνύει με επιστολή του την οποία απέστειλε προς τον πρόεδρο και προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας. Σε αυτήν αναφέρεται ότι σε ορισμένες νευραλγικές θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΟΑΣΘ επελέγησαν άτομα τα οποία δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο και επιπλέον είχαν σαφώς κατώτερα προσόντα από άλλους υποψηφίους. Η παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΜ έγινε εξ αφορμής ότι οι απορριφθέντες υποψήφιοι είναι μηχανικοί, μέλη του Επιμελητηρίου.

Αθρόες εγγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ

Το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησε στον ΟΑΣΘ διαδικασία προκήρυξης των θέσεων ευθύνης σε μια προσπάθεια αλλαγής της βασικής διοικητικής πυραμίδας που είχε επιλεγεί από τους ιδιώτες μετόχους. Στόχος της νέας κρατικής διοίκησης ήταν η ανάδειξη νέων προϊσταμένων, φιλικών προς τη «νέα κατάσταση» στον Οργανισμό. Αυτό ήταν και το βασικό κριτήριο βάσει του οποίου κινήθηκε η διοίκηση του Στέλιου Παππά. Εξ’ ου και το τελευταίο διάστημα υπήρξαν κάποιες αθρόες εγγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, εργαζομένων οι οποίοι είχαν φιλοδοξίες να καταλάβουν διευθυντικές θέσεις στον ΟΑΣΘ.

Στην επιστολή του ο κ. Μπίλλιας αναφέρεται σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες αφορούν τα τμήματα Προμηθειών και Προγραμματισμού Εργασιών Συντήρησης, από την εύρυθμη λειτουργία των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επάρκεια του Οργανισμού σε λεωφορεία. Υποψήφιοι και για τις δύο αυτές θέσεις ήταν μεταξύ των άλλων και μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων. Ωστόσο, αντί αυτών, επιλέγησαν δύο άλλοι εργαζόμενοι, απόφοιτοι ΤΕΙ, με πτυχίο μάλιστα παντελώς άσχετο με το αντικείμενο της διεύθυνσης την οποία κλήθηκαν να αναλάβουν.

Με κατώτερα προσόντα

Συγκεκριμένα, για το τμήμα Προμηθειών επιλέγη απόφοιτος ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής και για το τμήμα Προγραμματισμού Εργασιών Συντήρησης απόφοιτος ΤΕΙ Λογιστικής. Μάλιστα, ο νέος επικεφαλής του τμήματος Προμηθειών είναι γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της προσκείμενης στο κυβερνών κόμμα, συνδικαλιστικής παράταξης στον ΟΑΣΘ.

Στην επιστολή του προς τους Στέλιο Παππά (πρόεδρο) και Σάββα Παναγιωτίδη (διευθύνοντα σύμβουλο) ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ σημειώνει μεταξύ άλλων πως «θεωρούμε ότι οι αρμοδιότητες των συγκεκριμένων τμημάτων εμπίπτουν απολύτως στο επιστημονικό αντικείμενο του Διπλωματούχου Μηχανολόγου Μηχανικού και μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, παρ’ ότι υπήρχαν υποψήφιοι Διπλωματούχοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, επιλέχθηκαν τελικά υποψήφιοι με εκπαίδευση που δεν εμπίπτει στο συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο». Τονίζει επίσης πως «είναι προφανές ότι για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάθεση θέσεων ευθύνης σε στελέχη με αυξημένα προσόντα και επιστημονική κατάρτιση συναφή με το αντικείμενο της θέσης». Ο κ. Μπίλλιας καταλήγει στην επιστολή του προς τους κ. Παππά και Παναγιωτίδη υπογραμμίζοντας ότι «με βάση τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι έχετε θέσει ως στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες της Θεσσαλονίκης σας καλούμε να επανεξετάσετε τη σκοπιμότητα των συγκεκριμένων επιλογών σας».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ αγνοήθηκε από την ηγεσία του ΟΑΣΘ η οποία δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει, ενώ συνέχισε την ίδια τακτική επιλογής των διευθυντικών στελεχών την οποία ο κ. Μπίλλιας στην επιστολή του στιγματίζει ως αναξιοκρατική.