Skip to main content

Αναζητώντας «γαμπρό» για τη Helexpo

Πότε θα είναι έτοιμη η μελέτη που έχει αναθέσει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, προκειμένου να σταθμίσει ποια επιλογή είναι η βέλτιστη για το θέμα του στρατηγικού εταίρου.

Με χρονική καθυστέρηση περίπου ενός μήνα, σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να διαμορφώσουν άποψη στη Helexpo AE, για το πώς θα πορευτεί, τελικώς, η εταιρεία στο μέλλον. Αν, δηλαδή, θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα σύναψης συνεργασίας με κάποιον «γαμπρό» από το εξωτερικό, ο οποίος θα αναλάβει το ρόλο του στρατηγικού εταίρου και θα τη βοηθήσει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του στα επόμενα αναπτυξιακά της βήματα ή αν θα κριθεί καλύτερο να μην διασαλευτεί το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας και να συνεχιστεί η αυτόνομη ανάπτυξη της επιχείρησης.

Όπως όλα δείχνουν η σχετική μελέτη που έχει αναθέσει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, προκειμένου να σταθμίσει ποια επιλογή είναι η βέλτιστη, θα είναι, πιθανότατα, έτοιμη λίγο μετά το Πάσχα (που, φέτος, εορτάζεται στο δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου), αντί της αρχικής εκτίμησης για το τέλος Μαρτίου.

Ήδη, η πρώτη φάση της μελέτης έχει ολοκληρωθεί και από το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης κοινωνός των αποτελεσμάτων της έχει καταστεί και η διοίκηση της Helexpo. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η εταιρεία συμβούλων Ευρωσύμβουλοι, που εκπονεί τη μελέτη, προσκλήθηκε στο Δ. Σ. της Helexpo και παρουσίασε στα μέλη του στοιχεία για την εκθεσιακή αγορά στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, με αναφορές στη δυναμική του κλάδου, στις μεγάλες εκθεσιακές διοργανώσεις και τα αντίστοιχα εκθεσιακά κέντρα, καθώς και στις προοπτικές της κάθε αγοράς διεθνώς. Ειδικά για το θέμα των προοπτικών, η καταγραφή των στοιχείων δείχνει ότι παραδοσιακή δύναμη στο χώρο των εκθέσεων και συνεδρίων είναι η Ευρώπη, η οποία, μάλιστα, δείχνει τάσεις ανάκαμψης, ενώ πολλά υποσχόμενες προβάλλουν, πλέον, και οι αγορές των Αραβικών χωρών, της Ινδίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Το επόμενο βήμα, όσον αφορά στο διαδικαστικό, προβλέπει συνάντηση και συζήτηση σε επίπεδο μελετητών και διοίκησης της Helexpo, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις και να καταλήξουν στο ποια θα είναι εφεξής, η φυσιογνωμία της Helexpo. Θα συνδυαστεί δε, με την επικαιροποίηση του business plan της πενταετίας 2008 – 2013, με σκοπό να «ανοίξει» ο δρόμος για την τρίτη φάση της μελέτης από την οποία θα προκύψουν οι βέλτιστες λύσεις σε σχέση με το θέμα της αναζήτησης στρατηγικού εταίρου. «Θα εξεταστεί, για παράδειγμα, αν είναι πιο πρόσφορο ο εταίρος να μετάσχει με κάποιο ποσοστό -και με ποιο ακριβώς- στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ή αν θα είναι καλύτερο να συναφθεί μια συνεργασία σε μορφή κοινοπραξίας εταιρειών» επισημάνθηκε στη Voria.gr από πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες του θέματος.

Μαθηματική εβδομάδα

Μια άλλη πρωτοβουλία που «τρέχει» η διοίκηση της Helexpo, εξάλλου, έχει να κάνει με την απόπειρα ουσιαστικής διασύνδεσης της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με την κοινωνία και την αγορά. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία να διοργανωθεί μεταξύ της 2 και 6 Απριλίου του 2011, εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, η μαθηματική εβδομάδα και να συνδυαστεί με σεμινάρια και συνέδρια ανάλογου περιεχομένου. Κατά τις ίδιες πηγές κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης περίπου 20 σχολεία θα παρουσιάσουν τις επιστημονικές εργασίες τους, ενώ θα βραβευθούν και σχεδόν 300 μαθητές για διάφορες επιδόσεις τους. Λέγεται, επίσης, ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία έχει συμφωνήσει η συγκεκριμένη διοργάνωση να λάβει χαρακτήρα θεσμού και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη Helexpo. Με την κατάλληλη προετοιμασία μάλιστα θα μπορούσε η μαθηματική εβδομάδα Θεσσαλονίκης να αποτελέσει –με τη συνδρομή και των αρμόδιων αρχών της επίσημης πολιτείας- τη βάση για τη διεκδίκηση, έπειτα από 5-6 έτη, ακόμη και της μαθηματικής Ολυμπιάδας, που είναι ένα γεγονός με παγκόσμια εμβέλεια και μπορεί να φέρει στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες μαθητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο.