Skip to main content

Ανδρεάδης: Αύξηση του ΦΠΑ, καταστροφή για τον τουρισμό

«Ήμαρτον, μέσα σε έξι χρόνια έχουν αλλάξει οι συντελεστές ΦΠΑ επτά φορές», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Της Άννης Καρολίδου

«Ναι, ο τουρισμός βάζει πλάτη για τη χώρα. Ναι, ο τουρισμός επενδύει, αλλά μία αύξηση του ΦΠΑ θα συνιστούσε αυτοκτονία για τον κλάδο και τη χώρα¨, τόνισε ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προσθέτοντας πολύ χαρακτηριστικά: ¨Ήμαρτον δεν είναι σοβαρό πράγμα, μέσα σε έξι χρόνια να έχουν αλλάξει οι συντελεστές ΦΠΑ επτά φορές».

Μιλώντας από εκδήλωση των τουριστικών φορέων της Χαλκιδικής και της Marketing Greece, με θέμα την καμπάνια προώθησης της περιοχής, ο κ. Ανδρεάδης ενημέρωσε ότι σήμερα ο ΣΕΤΕ έστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, τους θεσμούς, τον Έλληνα Επίτροπο στην ΕΕ, ακόμη και προς τον κ. Γιουνκέρ, επισημαίνοντας πως η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση θα είναι καταστροφική για τον ελληνικό τουρισμό, όταν μάλιστα οι ελληνικές επιχειρήσεις, δανείζονται με επιτόκια ως και τρεις φορές μεγαλύτερα των ανταγωνιστών τους.

«Ο ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση, υποστηρίζουμε, ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μεταξύ 8%, το πολύ 10%. Νομίζουν (σ.σ οι εκάστοτε κυβερνώντες), πως ότι και να γίνει, οι ξένοι θα έρθουν στην Ελλάδα. Λάθος, οι ξένοι έχουν μεγάλα περιθώρια επιλογών», τόνισε ο κ. Ανδρεάδης υποστηρίζοντας:

«Σε ό,τι αφορά ειδικά τον τουρισμό και μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, οι ξένοι που τη ζητούν δεν είναι τελείως αθώοι. Οι δικοί μας, σε όλο το πολιτικό φάσμα, έχουν απόλυτη άγνοια κινδύνου. Θυμόμαστε ότι και στο πολυσυζητημένο e-mail Χαρδούβελη, γινόταν αναφορά για 13%».

Ο ΣΕΤΕ αντέδρασε άμεσα και δυναμικά σε μία τέτοια αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό, αλλά αν τελικώς επιβάλλουν αύξηση στους συντελεστές, τότε, η ζημιά θα φανεί στην επόμενη σεζόν, με τα πρώτα δείγματα να εκδηλώνονται στο σχεδιασμό των προγραμμάτων των αεροπορικών εταιρειών, που θα γίνουν μετά από ένα δίμηνο.

Ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες, προσέχουν πολύ πώς φορολογούν το τουριστικό τους προϊόν, έτσι ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Ανέφερε χαρακτηριστικά το μηδενικό ΦΠΑ για τα Κανάρια Νησιά, το 2% που ισχύει στη Κορσική, το 6% στη Πορτογαλία για τη διαμονή, το 8% του ΦΠΑ στη Τουρκία για εστίαση και διαμονή, το 7% της Γερμανίας στη διαμονή και το 6% στην Ολλανδία, ενώ Λουξεμβούργο και Ελβετία έχουν 3% και 3,4% αντίστοιχα.

Στον ανταγωνισμό, το ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση κυμαίνεται μεταξύ 6%-10%. Σήμερα στην Ελλάδα η εστίαση έχει ΦΠΑ 13% και η διαμονή 6,5%.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία τριετία, ο τουρισμός έδωσε σε ετήσια βάση, 3% στο ΑΕΠ της χώρας ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το 2015 αυτή η συνεισφορά μπορεί να φτάσει στο 4%, με επιπλέον 60.000 θέσεις εργασίας να ενισχύουν τη δύναμε του ανθρωπίνου δυναμικού του κλάδου.