Skip to main content

Ανέκρουσε πρύμναν η Πράγα για την προκλητική δήλωση Ζέμαν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ είχε το σήμερα το μεσημέρι ο Νίκος Κοτζιάς - Τι ειπώθηκε

Προς εκτόνωση φαίνεται πως βαδίζει η κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Τσεχίας, οι οποίες διαταράχθηκαν όταν η Αθήνα ανακάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Πράγα διαμαρτυρόμενη για τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, σε βάρος της Ελλάδας, μετά τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Κοτζιά με τον Τσέχο ομόλογό του, Λούμπομιρ Ζαοράλεκ.

Το τηλεφώνημα Κοτζιά - Ζαοράλεκ έγινε με πρωτοβουλία του δεύτερου, λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο Λούμπομιρ Ζαοράλεκ εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, διευκρινίζοντας ότι οι απόψεις του δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της τσεχικής κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία, ο κ. Ζαοράλεκ ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει άμεσα στην Πράγα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία και επιπλέον προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να επισκεφθεί επισήμως την Πράγα το συντομότερο δυνατόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζέμαν είχε δηλώσει προσφάτως πως «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας» και ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ».

Ακολούθως, ελήφθη η απόφαση να κληθεί για διαβουλεύσεις στην Αθήνα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία πρέσβης Παναγιώτης Σαρρής.